De tekorten aan mensen en materialen lopen op. Meer dan een kwart van de bedrijven heeft nu last van een tekort aan geschikt personeel. Ook kampt een op elke 7 ondernemingen met een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zijn er oplossingen voor de tekorten aan mensen en materialen?
Personeelstekort is nu het grootste probleem. Steeds meer bedrijven hebben problemen met de werving van medewerkers. Door het aantrekken van de economie zijn er steeds meer vacatures om te vullen. Momenteel vindt 28 procent van de bedrijven het nu moeilijk om aan geschikte werknemers te komen. Dat percentage loopt al ruim een jaar elk kwartaal op.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, dit voorjaar met nog vrije plaatsen op 21 april en 12 mei 2022 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Materiaaltekort loopt ook op
Ook in de leveringsketen ontstaan steeds meer knelpunten. Bijna 14 procent van de ondervraagde bedrijven heeft hier gebrek aan. Het materiaaltekort lag tussen 2012 en 2021 gemiddeld op 3 procent per kwartaal. Vooral bij (middel)grote ondernemingen in de industrie, de groothandel, verhuur en handel van onroerend goed en de bouwnijverheid zijn de grondstoffen en halffabrikaten schaars. Hier heeft 17 procent last van materiaaltekorten.
Arbeidsmarkt blijft erg krap
De arbeidsmarkt blijft bijzonder krap, blijkt ook uit cijfers van het CBS. In het vierde kwartaal van 2021 kwamen er 16.000 vacatures bij en daalde het aantal werklozen met 29.000. Hierdoor stonden er eind december vorig jaar 387.000 vacatures open. Iets meer dan het oude record van 372.000 banen in de maanden juli, augustus en september. In anderhalf jaar tijd kwamen er 489.000 banen bij. Dat zijn er veel meer dan het aantal banen dat verloren ging sinds het begin van de coronacrisis. Volgens analisten van ABN AMRO is het percentage beroepen waar nu amper mensen voor zijn te vinden vorig jaar gestegen van 1 naar 30 procent.
Hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen schetst in Trouw enkele mogelijke oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt. We kunnen meer arbeidsmigranten naar Nederland halen. Maar dat geeft meer druk op de huisvestingsproblematiek. Meer robotisering kan ook, maar die oplossingen doorvoeren kost tijd. Een derde mogelijke oplossing is meer uren werken.
Lees ook:
- Arbeidsmarkt blijft nog decennia krap
- Personeelskrapte en aannamebeleid: 9 tips voor de or
- Duurzame inzetbaarheid: mensen in hun kracht zetten
Nog een mogelijke oplossing: werkgevers moeten minder kieskeurig zijn. En oudere kandidaten en werkzoekenden met een beperking serieuzer nemen. Meer mensen van werk naar werk begeleiden, en ze on the job bijscholen. Werkgevers zoeken nu nog te vaak naar de perfecte werknemer, het schaap met de vijf poten, zegt Wilthagen. Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO denkt dat veel meer mensen nu een goede kans maken op de arbeidsmarkt. Want: ‘er is weinig zo kansrijk als een werkgever die geen keus heeft.’
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord