Is het mogelijk om ongevraagd instemming te verlenen? Het is namelijk zo dat de ondernemingsraad van mening is dat de invoering van iets instemmingsplichtig is, maar de directie vindt dat niet.
Over iets waarover geen instemming is gevraagd, kan geen instemming worden verleend. De or kan een instemmingsaanvraag (lees een regeling) niet afdwingen.
Is de or van mening dat er wel degelijk sprake is van de uitvoering van een regeling zoals omschreven in artikel 27 van de WOR, en vraagt de directie geen instemming, dan kan de or de nietigheid daarvan inroepen. De directie moet dan direct stoppen met de uitvoering van die regeling. Doet de directie dat niet dan kan de or zich wenden tot de kantonrechter om het af te dwingen.
Nietigheid inroepen binnen een maand
Let op: de or moet de nietigheid inroepen binnen een maand vanaf het moment dat hij constateert dat er een regeling wordt uitgevoerd zonder instemming van de or. Tevens moet de directie beseffen dat, als het inderdaad een instemmingsplichtige regeling is, dit voor medewerkers in individuele arbeidsvoorwaardelijke gevallen een grond van verweer kan zijn en de directie wellicht aansprakelijk kan worden gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden.
De directie heeft er dus alle baat bij om het goed te regelen met de ondernemingsraad. Niet enkel omdat de wet het voorschrijft of omdat de or het wil. Het kan verstrekkende juridische gevolgen hebben indien het niet goed geregeld is met de or. Een andere mogelijkheid, als het gaat om de arbeidsomstandigheden, is de Arbeidsinspectie te informeren.
Bovenstaande vraag is beantwoord via de gratis vragenservice van ORnet, mede mogelijk gemaakt door het CAOP. Heb je ook een vraag? Ga naar de vragenservice.
Lees ook:
- Geen instemming nodig?
- Instemmingsrecht en de procedure bij de kantonrechter
- Or in de praktijk, de kennisbank die je verder helpt
Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht
Voordat een werkgever iets kan besluiten, heeft de ondernemingsraad recht op advies of instemming. Helaas, zo simpel is het niet. Wat onder het adviesrecht of het instemmingsrecht valt is in de praktijk niet altijd duidelijk. En ook niet wat het voorgenomen besluit nu exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft. Volg daarom de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni. Bekijk hier het programma en schrijf je in!
Mijn gevoel zegt dat hier een OR de vraag stelt, omdat deze juist geen instemming wil geven aan een regeling. Ik zou er wel achter willen komen of dit klopt. Mijn vragen aan die OR zijn niet uitsluitend op juridisch vlak.
Mijn motief om naar die OR te luisteren komt voort uit mijn eigen twijfel, of we de medezeggenschap niet teveel juridiseren. Die vraag zet ik nog maar even opzij.
En ik ben benieuwd naar de ervaring van OR die zo enthousiast is, dat deze een besluit bekrachtigt met instemming terwijl die niet gevraagd wordt.