Minister van Gennip wil een meldplicht voor discriminerende verzoeken aan uitzendbureaus toevoegen aan het wetsvoorstel ‘gelijke kansen bij werving en selectie’. De Nederlandse Arbeidsinspectie moet hierop toezien. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen heeft de ondernemingsraad een rol bij een discriminatievrije manier van werven en selecteren in het bedrijf.
Volgens het wetsvoorstel, dat in december vorig jaar naar de Tweede Kamer is gestuurd, zijn bedrijven verplicht om beleid te voeren dat gelijke kansen bij werving en selectie moet bevorderen. Grote werkgevers moeten dit beleid ook schriftelijk vastleggen. Niet alleen vacatures die extern zijn opengesteld vallen onder de voorgestelde Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Ook vacatures waar alleen interne kandidaten op mogen solliciteren, moeten expliciet vrij zijn van discriminatie.
- Tip! Tijdens de Basiscursus Medezeggenschap, dit voorjaar met nog vrije plaatsen op 21 april en 12 mei 2022 leer je alles wat je nodig hebt om je werk als or-lid optimaal uit te voeren. Niet alleen de wetten en regels, maar ook hoe organisaties en rechters daarmee in de praktijk meestal omgaan.
Geen papieren tijger
Om te voorkomen dat werkgevers het beleid alleen maar opstellen om aan de wet te voldoen, moeten zij hun HR-professionals en recruiters actief informeren over de discriminatievrije werving en selectie. De Nederlandse Arbeidsinspectie moet hierop toezien. De boetes voor werkgevers die na een waarschuwing hun werkwijze niet aanpassen kunnen oplopen tot 4500 euro.
Lees ook:
- Discriminatie blijft probleem op de arbeidsmarkt
- Welk belang heeft de or bij diversiteit en inclusie?
- Diversiteitsbeleid: Op zoek naar een goed evenwicht
Rol OR
De werkwijze voor discriminatievrije werving en selectie is te beschouwen als een regeling op het gebied van aanstellingsbeleid volgens artikel 27 lid 1e van de WOR. Als de Wet wordt aangenomen valt de discriminatievrije werkwijze bij werving en selectie dus onder het instemmingsrecht van de OR. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat controleren of de or ook echt heeft ingestemd. Het wetsvoorstel komt voort uit het Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie. Invoering van de wet betekent dat zowel de Arbowet als de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) worden gewijzigd.
OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022
Welke gevolgen heeft het nieuwe Pensioenakkoord? Wat heb je als or te zeggen over hybride werkvormen? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van arbo en arbeidsvoorwaarden? Laat je in één dag bijpraten: de OR wetgeving & actualiteitendag op 24 maart 2022! Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord