Coronabesmettingen zorgen nog altijd voor een hoog ziekteverzuim in bedrijven. Daarom houden de meeste werkgevers vast aan beschermingsmaatregelen op de werkvloer. Dat meldt de AWVN na onderzoek onder honderden werkgevers. Toch worstelen veel werkgevers met de beste manieren om hun mensen weer terug te laten keren naar de zaak.
Volgens de peiling zijn werkgevers opgelucht dat de meeste coronamaatregelen zijn afgebouwd. Werkgevers vinden het belangrijk dat zo veel mogelijk medewerkers weer terug kunnen naar de zaak, ook al is het maar enkele dagen per week. Werk is een belangrijke ontmoetingsplaats voor collega’s. Dit zorgt voor sociale en culturele verbinding. Ook is werken op locatie belangrijk voor de samenwerking, en voor inwerken van nieuwe medewerkers. Langdurig of blijvend thuiswerken valt sommige medewerkers zwaar, door een gebrek aan sociale contacten, de zorg voor kinderen of beperkte ruimte om thuis een werkplek in te richten.
- Tip! Hybride werken betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat vraagt om een andere manier van leidinggeven. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook met gevolgen voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 19 april of 20 september 2022.
Voorzorgsmaatregelen
Toch blijven werkgvers huiverig voor een massale terugkeer naar de werkvloer. Ook gelet op de zorgplicht die ondernemers hebben voor een veilige werkomgeving. Werkgevers kunnen het zich niet permitteren dat het ziekteverzuim nog verder oploopt.
Een meerderheid van de ondervraagde werkgevers blijft daarom voorzorgsmaatregelen adviseren of zelfs verplichten. Thuisblijven bij klachten is de belangrijkste maatregel. Dit is bij een ruime meerderheid van organisaties verplicht. Verder doen werkgevers er alles aan om besmettingen op het werk zo veel mogelijk te voorkomen door adviseren van hygiënemaatregelen, ventileren en inzetten van extra schoonmaak. Zij doen ook een beroep op hun medewerkers om zelftesten te gebruiken voor zij naar het werk komen, en om 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
Hybride werken breidt zich uit
Hybride werken is populair voor functies waarbij thuiswerken mogelijk is. AWVN merkt op dat in sectoren waar traditioneel gezien werken op locatie de standaard was voor kantoorfuncties zoals in de industrie, nu ook hybride werken wordt toegepast. ‘Dit geeft aan dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden in de manier waarop organisaties kijken naar (deels) thuiswerken,’ zegt de AWVN in een persbericht.
Ook waar werken op locatie standaard was, breidt hybride werken zich nu uit
Onduidelijkheid en verwarring
Over de beste manieren om coronabesmettingen op de werkvloer tegen te gaan bestaat veel onduidelijkheid en verwarring. Ook al omdat beschermende maatregelen niet langer verplicht zijn, maar wel worden geadviseerd. ‘Dit creëert onduidelijkheid, want waarom zou iemand op kantoor nog afstand houden als dat niet meer hoeft in de supermarkt’, aldus de AWVN.
Mede hierom steunt de belangenvereniging van werkgevers het kabinet in haar voornemen om het thuiswerkadvies op korte termijn volledig te laten vallen. ‘Het huidige gedeeltelijke thuiswerkadvies schept verwarring over wat wel en niet in lijn is met het advies. Bovendien contrasteert met de rest van de samenleving waarin nauwelijks maatregelen meer gelden, en maakt werkgevers en werknemers nog erg voorzichtig, terwijl de noodzaak om op locatie te kunnen werken steeds groter wordt.’
Lees ook:
- Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
- Terugkeer naar de zaak is nog een hele puzzel
- Hybride werken staat steeds vaker in cao’s
Veilig terug naar de zaak
Niet dat de AWVN voorstander is van direct en volledig teruggaan naar de situatie vóór corona, waarin ook basismaatregelen niet golden op de werkvloer. Liever ziet de belangenvereniging duidelijke handreikingen over hoe werkgevers hun mensen op een veilige manier weer naar de zaak kunnen laten terugkeren. Het zou goed zijn als sociale partners en de overheid daarin samen optrekken.
Landelijke VGWM-dag op 10 maart 2022
Tijdens zijn keynote ‘Veiligheid, welzijn en gezondheid: (on)afhankelijk van plaats en tijd‘ vertelt Bas Snippert je hoe je veiligheid, welzijn en gezondheid in je organisatie ook op afstand onder de aandacht kunt houden. Je krijgt een verfrissend perspectief op hybride werken, met bruikbare tips om zelf- en co-regulatie te versterken, zowel op kantoor als op afstand. Bekijk het complete programma!
Geef een antwoord