Oekraïners die in Nederland aan het werk willen gaan, moeten niet door kwaadwillenden worden uitgebuit. FNV Bouwen en Wonen wil voorkomen dat vluchtelingen worden uitgeknepen, of dat mensen ‘kwijtraken’ in het illegale circuit.
Vanaf 1 april is geen tewerkstellingsvergunning nodig voor Oekraïense medewerkers. Wel moet de werkgever ten minste 2 werkdagen voordat het dienstverband start een melding doen bij UWV. Hierop gelden diverse uitzonderingen. Lees ze bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Meer informatie over het meldingsformulier is te vinden op Tewerkstellingsvergunning aanvragen | werk.nl
De FNV denkt dat het beter is voor iedereen om alle werkenden te registreren, ook op hun werkplek, om zo uitbuiting te voorkomen. Het document dat de status van een vluchteling aangeeft, is nodig om onder andere een bankrekening te openen en loon te ontvangen.
- Tip! Meer, en vooral betere aandacht voor diversiteit en inclusie (D&I) laat de organisatie beter presteren, zorgt voor betere aansluiting op markten en klanten en maakt het bedrijf een nog interessantere werkgever. Volg daarom de eendaagse opleiding Diversiteit en inclusiviteit voor de OR, op 31 maart of 13 september 2022.
Meldplicht werkt niet goed
Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen en Wonen vindt dat de huidige meldplicht niet goed werkt, waardoor het nu onduidelijk is hoeveel arbeidsmigranten werken in de bouw. ‘Hoewel die meldplicht al in maart 2020 is geïntroduceerd, heeft er nog steeds geen formele evaluatie plaatsgevonden en blijft de data giswerk.’
Behalve de meldplicht wil de FNV dat alle werkenden toegang krijgen tot informatie en rechtsbijstand. De vakbond vindt deze basisvoorwaarden belangrijk om misbruik te voorkomen en om deze mensen toekomstperspectief te kunnen bieden. Want, vervolgt Crombeen: ‘wat we weten over arbeidsmigranten van buiten de EU werkzaam in de bouw voorspelt weinig goeds.’ De onduidelijkheid van de cijfers over hoeveel arbeidsmigranten werken in de bouw en een slecht functionerende meldplicht zijn illustratief voor de huidige zorgelijke situatie, vindt de FNV.
Gevaar van uitbuiting
De FNV wijst erop dat Oekraïnse vluchtelingen extra gevoelig zijn voor uitbuiting vanwege traumatische ervaringen, behoefte aan onderdak en gebrek aan de ‘meest basale levensbehoeften’ aldus de vakbond. ‘We moeten voorkomen dat er busjes bij opvanglocaties komen om mensen naar werklocaties te brengen om hen als goedkope arbeidskrachten in te zetten’, zegt bestuurslid Petra Bolster van de FNV.
Lees ook:
- ‘Geef me spullen en mensen!’
- Uitzendkracht krijgt meer rechten
- De or-skills van de toekomst: gedurfd onafhankelijk
De FNV pleit daarom voor snelle invoering van de aanbevelingen van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer. Dat team publiceerde in oktober 2020 een rapport met vijftig voorstellen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Waaronder een wettelijke certificatieplicht voor uitzendbureaus, registratie van arbeidsmigranten, loskoppelen van huur- en arbeidscontract en betere handhaving. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vroeg deze herfst al om snelle invoering van de aanbevelingen.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Moeten we als or iets doen aan diversiteit en inclusie? Isaäk Mol geeft je concrete handvatten in zijn workshop Aanjagen van diversiteit en inclusie in de organisatie, onderdeel van de Landelijke Or-dag op 23 juni aanstaande. Bekijk het complete programma van deze dag!
Geef een antwoord