Mag een werkgever vakantiedagen inhouden als een werknemer tijdens ziekte op vakantie gaat? Of gelden die dagen als ziektedagen? Hierover deed het Hof ’s-Hertogenbosch recent een interessante uitspraak.
Het is niet ongebruikelijk: een werknemer vraagt vakantie aan, de aanvraag wordt goedgekeurd door de werkgever en de werknemer wordt daarna ziek. In een recent geval werd door de bedrijfsarts bevestigd dat werknemer niet inzetbaar was. Tijdens het consult met de bedrijfsarts bevestigde werknemer alsnog met vakantie te willen gaan in de periode waarover hij vóór zijn ziekmelding vakantiedagen had aangevraagd. Ook besprak werknemer dit met zijn leidinggevende.
- Tip! Wat heeft de or te zeggen over vakantiedagen? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Correctie verlofsaldo
Werkgever schrijft vervolgens de door werknemer genoten 29 vakantiedagen van het vakantiesaldo van werknemer af. Werknemer vordert bij de rechter correctie van het verlofsaldo door de afboeking van de vakantiedagen ongedaan te maken en deze alsnog uit te betalen.
Werkgever had volgens hem geen verlofdagen mogen afboeken tijdens ziekte. In de wet is vastgelegd dat dagen of gedeelten van dagen waarop een werknemer tijdens een vastgestelde vakantie ziek is, niet gelden als vakantie, tenzij de werknemer daarmee instemt. Deze bepaling geldt in het geval een werknemer ziek wordt tijdens vakantie. Maar ook als de vakantie al is vastgesteld en de werknemer na het vaststellen maar voor aanvang van de vakantie ziek wordt.
Geen wilsverklaring
Het hof oordeelde dat werkgever in beginsel dus geen verlofdagen mocht afboeken gedurende de ziekte van de werknemer. Ook was in dit geval niet gebleken dat werknemer expliciet heeft verklaard tegen werkgever dat hij akkoord ging met het afboeken van verlofdagen, zodat van instemming van werknemer geen sprake was.
De aankondiging van vertrek en de vraag aan een leidinggevende of deze bekend was met dat vertrek, gold volgens het hof niet als een (expliciete) wilsverklaring. Ook was werknemer bij het aanvragen van verlof nog niet ziek. Dus in die aanvraag kon volgens het hof niet besloten liggen dat werknemer op voorhand met het afboeken van verlof had ingestemd bij arbeidsongeschiktheid.
Het hof gelast wel een speciale zitting om met partijen te bespreken of werkgever er redelijkerwijs op mocht vertrouwen dat werknemer die instemming toch had gegeven.
Bron
Hof ’s-Hertogenbosch, 8 februari 2022, ECLI:NL:GHSHE:2022:307
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com
OR workshopdag op 24 mei 2022
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens deze speciale OR workshopdag. Ook voor beginnende or’en is er veel te halen. Waaronder de workshops ‘Nieuw in de OR?!’ van Richard Broer, en ‘Overtuigend en strategisch adviseren‘ door Rick de Jong. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 17 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Geef een antwoord