De helft van de werkgevers ziet hybride werken hoogstens als iets tijdelijks. Handig tijdens de coronacrisis, voor de werknemers die zo konden werken. Ze willen niet permanent op deze manier blijven werken. Zo blijkt uit onderzoek van de Britse kantoorinrichter Poly. Toch komen kabinet en de SER met adviezen en beleid over hybride werken.
Uit het onderzoek van Poly blijkt ook dat 56 procent van de werkgevers bang is om personeel te verliezen als ze geen passende oplossing weten te vinden voor hybride werken. Andere onderzoeken lieten soortgelijke resultaten zien. Zonder flexibeler werktijden en werkplekken gaat een ruime meerderheid op zoek naar ander werk. Dat geldt overigens vooral voor Europese landen. In Noord- en Zuid-Amerika maar ook in Azië eist 24 procent van de werkgevers dat iedereen fulltime op kantoor aanwezig is.
- Chronisch thuiswerken tijdens de coronacrisis heeft gezorgd voor nog een crisis: een versplinterde organisatie. Hoe bouw je weer aan een stevig netwerk van mensen na al die lockdowns? Danielle Braun vertelt je tijdens de Landelijke or-dag op 23 juni 2022 hoe je de organisatie ombouwt tot een tribe waarin elk geluid wordt gehoord. Bekijk het programma!
Agenda voor de toekomst
In ons land werkt de helft van de mensen niet hybride, omdat zoiets simpelweg niet kan. Toch roept Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkgevers en werknemers op om goede afspraken te maken over hybride werkvormen. Zelf werkt de bewindsvrouw aan een Agenda voor de toekomst. In deze agenda wil ze de ontwikkelingen en factoren opnemen die nodig zijn om een goede hybride balans duurzaam vorm te geven.
SER-advies over hybride werken
Een van de bouwstenen is het SER-advies over hybride werken in de toekomst. Kernvragen die daarvoor aan de SER zijn voorgelegd zijn onder andere:
- Welke uitdagingen liggen er voor het bereiken van de balans van hybride werken?
- Wat kunnen het kabinet, werkgevers, werknemers en andere partijen doen om hier goed op in te spelen (stappen en randvoorwaarden)?
De SER is gevraagd in zijn advies ten minste aandacht te besteden aan de gevolgen van hybride werken voor:
- de (mentale) gezondheid van werkenden;
- de organisatiecultuur;
- kantoorinrichting en arbeidsplekken;
- mobiliteit en milieu;
- benodigde wet- en regelgeving;
- de economie;
- specifieke groepen, zoals zzp’ers, starters op de arbeidsmarkt, ouderen, mensen met minder digitale vaardigheden en werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid.
Hybride werken in de RI&E
Ook wil de minister in het aanstaande beleid voor hybride werken extra aandacht geven aan burn-out klachten, dat licht is toegenomen sinds het vele thuiswerken. En ook aan fysieke onderbelasting, omdat we sinds de coronacrisis steeds meer uren per dag zittend doorbrengen. De risico’s van hybride werken moeten werkgever en ondernemingsraad opnemen in een aparte, of vernieuwde Risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E). De minister kijkt ook naar de vier gerichte vrijstellingen die er nu al zijn voor:
- ICT-voorzieningen, waaronder mobiele communicatiemiddelen, computers en randapparatuur;
- ergonomische arbovoorzieningen zoals een ergonomische bureaustoel, beeldschermbril of voetenbankje;
- de thuiswerkvergoeding (nu 2 euro per dag) voor gebruik van een eigen bureaustoel, eigen laptop en water- en energie in het thuiskantoor;
- de vrije ruimte van de werkkostenregeling voor andere thuiswerkgerelateerde kosten.
Oog voor de voor- en nadelen van hybride werken
De minister roept alle werkenden op om in overleg met hun werkgever te bespreken waar zij willen werken. En om daarbij te kijken naar de voordelen en nadelen van thuiswerken, en werken op de zaak. Zo zijn thuiswerkers thuis meestal productiever, mede omdat ze geen reistijd meer hebben. Bovendien kunnen ze werk en privé makkelijker combineren. Op de zaak is het contact met collega’s makkelijker, gaat teamwork beter en er is een duidelijk onderscheid tussen werk en thuis. Werkgevers die hybride werken kunnen makkelijker mensen aantrekken, profileren zich als maatschappelijk verantwoord ondernemer omdat ze minder files veroorzaken, en ze besparen op kantoorkosten.
Lees ook:
- Thuiswerkbeleid formuleren
- ‘Dwing thuiswerkers niet tot terugkeer’
- Terugkeer naar de zaak is nog een hele puzzel
Hybride werken is een heel andere werkwijze
Tijd voor beleid over hybride werken kortom, als aanvulling of uitbreiding op het bestaande beleid voor thuiswerken. Maar een kant-en-klaar recept voor zo’n beleid bestaat niet. Kaders stellen die voldoende ruimte open laten voor maatwerk, in overleg met HR en de ondernemingsraad is een goede manier om te beginnen, denken veel deskundigen. Waarom hybride werken en wat willen wij als bedrijfsorganisatie ermee bereiken? Zonder duidelijke antwoorden op deze strategische vragen steekt opportunisme en eigenbelang al snel de kop op. Wie zich nader wil oriënteren kan ‘10 succesfactoren voor het invoeren van hybride werken’ eens nalezen op consultancy.nl. Begin bij het begin als het gaat om hybride werken. Want het is een heel andere manier van werken dan de klassieke, productiegerichte werkwijze.
Hybride werken voor de or
Hybride werken gaat niet alleen over thuiswerken. Het betekent werken op basis van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Waar medewerkers voorheen fysiek in beeld waren, werken ze nu op afstand. Dan moeten heel wat zaken goed zijn geregeld. Waaronder arbo-zaken, waar de or een grote rol in heeft. Hybride werken is een heel andere werkwijze, ook voor de or zelf. Volg daarom de eendaagse training ‘Hybride werken voor de OR’ op 19 april of 20 september 2022.
Geef een antwoord