De or van KLM verwijt de raad van commissarissen onzorgvuldigheid en niet nakomen van afspraken in de procedure rond de benoeming van een nieuwe president-directeur. ‘We zijn niet een beetje, maar behoorlijk boos,’ aldus or-voorzitter Dario Fucci.
Fucci wil ‘op de kortst mogelijke termijn’ met de rvc om tafel. Het recht van advies voor de or bij benoemingen van bestuurders wil hij daadwerkelijk gewaarborgd zien. Onlangs maakte de rvc van KLM de voordracht bekend van Marjan Rintel tot nieuwe president-directeur. Rintel is sinds 2014 de hoogste baas bij de NS. Zij moet Pieter Elbers per 1 juli 2022 bij de KLM opvolgen.
De Board of Directors van Air France-KLM stemde in met de voordracht van Rintel, die in het verleden al bij KLM werkzaam was als marketingdirecteur. ‘Met haar ruime bestuurlijke, commerciële en operationele ervaring, halen wij iemand in huis die dichtbij de medewerkers staat en verder vorm zal geven aan KLM als klantgerichte, duurzame en financieel gezonde onderneming,’ aldus Cees ’t Hart, president-commissaris in een persbericht over de benoeming. De aandeelhouders beslissen uiteindelijk.
- Tip! Het dagelijks bestuur vormen van een ondernemingsraad is best lastig. Zeker als je net begint als voorzitter of secretaris. Hoe voorkom je dat je in 7 sloten tegelijk loopt? Laat je in één dag bijpraten: tijdens de Basiscursus dagelijks bestuur voor de ondernemingsraad op 2 juni of 17 november 2022.
Invloed op benoeming mag geen lege huls zijn
Maar de gang van zaken tot nu toe rond deze benoeming is tegen het zere been van de ondernemingsraad. Die ziet met de voordracht van Rintel zijn eigen adviesrecht conform artikel 30 WOR uitgehold. Dat artikel gaat over het benoemen en ontslaan van een bestuurder, en wel op een zodanig moment dat de OR nog invloed kan uitoefenen.
‘Van wezenlijke invloed van de medezeggenschap,’ stelt or-voorzitter Fucci, ‘lijkt nu geen sprake meer. Air France en de rvc hebben al hun oordeel geveld. Dat de naam van Rintel, nog los van wat de or inhoudelijk van haar als kandidaat vindt, al breed uitgemeten op straat ligt is bovendien vervelend. Zo ga je niet met mensen om. Je vraagt je je dan af wat voor zin het nog heeft advies te geven. We voelen er veel ongemak bij dat rondom deze benoeming alles zo zichtbaar plaatsvindt.’
Je vraagt je af wat het nog voor zin heeft om advies te geven
De or wil dan ook op de kortst mogelijke termijn met de rvc om tafel. Naar het schijnt heeft de verhouding tussen rvc en or zware averij opgelopen. De or is met name teleurgesteld over de houding van drie commissarissen, op een totaal van negen, die op voordracht van de or in de rvc zitting hebben. De drie maakten deel uit de commissie die op zoek ging naar een opvolger voor Elbers, nadat hij gedwongen was af te zien van een derde termijn als hoogste KLM-baas.
‘Er is iets rigoureus misgegaan’
Fucci: ‘ Er is door de rvc niet gehandeld in de geest van eerder gemaakte afspraken tussen de or en de rvc toen bekend werd dat er voor Elbers een opvolger moest komen. Als je een plan maakt met elkaar, moet je je daar ook aan houden. Zorgvuldigheid is belangrijk. Die is hier overboord gegooid. Daar zit de crux. Er is iets rigoureus misgegaan. Daar is de de or niet een beetje, maar behoorlijk boos over. We gaan achterhalen waar dat aan ligt. De or gaat zeker zijn stempel op het gesprek met de rvc drukken.’
Deze week praat de or ook met vakbonden bij KLM en de fractievoorzitters binnen de or over de vraag hoe het benoemingsproces nog is te beïnvloeden. ‘Als het aan ons ligt is het zeker nog geen gelopen race,’ aldus Fucci. Dat de or een voorkeur heeft voor Pieter Bootsma als nieuwe president-directeur in Nederland is een publiek geheim. Bootsma is nu Chief Revenu Officier bij Air France/ KLM, en verantwoordelijk voor een betere integratie van alle bedriijfsonderdelen. Fucci wil deze voorkeur nog niet formeel bevestigen.
KLM is een ingewikkeld bedrijf
‘Wel is het zo dat Bootsma binnen de KLM al de nodige kilometers heeft gemaakt. Maar wie het ook wordt, belangrijk is dat de nieuwe topman draagvlak heeft onder het personeel, want KLM is een heel ingewikkeld bedrijf. De onderneming moet bovendien financieel gezond worden en minder afhankelijk van staatsteun. En ten derde moet de nieuwe baas een zelfstandige positie voor KLM Nederland goed verdedigen, met voldoende zeggenschap dus, richting Parijs. Hij moet scherp op het netvlies hebben wat het beste is voor zowel KLM als Air France.’
Lees ook:
- Deeltijders KLM verzetten zich tegen 5 gebroken werkdagen
- WOR art. 29 & 30 – Adviesrecht bij benoeming en ontslag bestuursleden
- Bestuurder moet met or aan de slag
In KLM-kringen ligt ceo Ben Smith van Air France-KLM niet goed vanwege zijn pogingen om de twee luchtvaartmaatschappijen meer als één bedrijf te laten opereren. KLM boekt al jarenlang betere financiële resultaten dan het Franse zusterbedrijf. Elbers lag meermaals dwars bij plannen die de autonomie van KLM zouden inperken.
OR workshopdag op 24 mei 2022
Heb je als or echt niks te zeggen over arbeidsvoorwaarden? Kan je geen regelingen afdwingen met de WOR in de hand? Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Volg bijvoorbeeld de Masterclass WOR, rechtstreeks vanuit de praktijk door Rick de Jong. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel.
Geef een antwoord