Bijna alle werkgevers maken zich zorgen over de snel oplopende brandstofkosten. Twee van elke drie werkgevers wil de kilometervergoeding voor personeel verhogen zodra dat onbelast kan. Zo blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN. Ondertussen wil het CNV dat de onbelaste vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken snel omhoog gaan.
Momenteel hebben nog maar weinig werkgevers de kilometervergoeding verhoogd. Een op 3 heeft daar ook geen plannen voor. De redenen lopen uiteen: omdat de bedrijfseconomische situatie het simpelweg niet toe staat, of omdat de bestaande mobiliteitsregeling de situatie voldoende zou afdekken. Andere werkgevers stellen dat de werknemers dichtbij het werk wonen of dat het gros van de mensen in een bedrijfsauto met tankpas rijdt.
- Tip! Vergoedingen, hebben we daar als or niet wat over te zeggen? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 21 april en 16 juni, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Werkgevers die de vergoeding wel hebben verhoogd, betalen volgens de AWVN ongeveer 20 procent hogere kosten aan belasting en premie, terwijl de werknemer maximaal de helft van de extra vergoeding zelf ontvangt. Daarom roept AWVN het kabinet op om de onbelaste reiskostenvergoeding zo snel mogelijk te verhogen.
‘Geld toeleggen om te werken’
Ook Erik Honkoop, onderhandelaar van CNV Vakmensen, wil dat het kabinet de onbelaste vergoeding voor reiskosten zo snel mogelijk verhoogt naar 23 cent per kilometer. Die is nu 19 cent, en de verhoging staat op de rol voor 2024. ‘Zodra die verhoging een feit is, moeten werkgevers die zo snel mogelijk maximaal benutten. Want een derde van alle werknemers komt op dit moment niet eens in de buurt van die 19 cent of ze krijgen zelfs helemaal niks.’ Volgens Honkoop ligt de reiskostenvergoeding ‘nadrukkelijk op tafel’ bij de cao-onderhandelingen.
Voorzitter Piet Fortuin van het CNV voegt daaraan toe: ‘We roepen werkgevers op om de reiskostenvergoeding te verhogen naar in ieder geval 19 cent, en straks naar 23 cent als er belastingtechnisch meer mogelijk is. Het is ongehoord dat zo veel mensen geld moeten toeleggen om te kunnen werken.’
Maar het is de vraag of het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding binnenkort verhoogt. In zijn oproep aan de werkgevers om ‘waar mogelijk’ de lonen te verhogen liet premier Rutte ook blijken dat zijn kabinet niet alle gevolgen van de hoge inflatie wil compenseren. Rutte IV heeft al 6,2 miljard gecompensateerd door verlaging van de belasting op energie en benzine. Forse bezuinigingen staan nu op de agenda van het Voorjaarsoverleg.
Thuiswerkvergoeding moet ook hoger
Toch vindt het CNV dat de onbelaste reiskostenvergoeding snel omhoog moet. En dat niet alleen. Ook de onbelaste thuiswerkvergoeding moet snel verhoogd. Want, legt voorzitter Fortuin uit: ‘Door de hogere energieprijzen leggen veel werknemers financieel flink toe op het thuiswerken. 2 Euro per dag is niet toereikend meer. Dit bedrag is twee jaar geleden vastgesteld, maar het dekt de kosten niet. Alles is duurder geworden: energie, maar ook de aanschaf van materialen om thuis te werken. Vaker op kantoor werken is ook geen optie omdat men dan met hoge brandstofprijzen te maken krijgt.’
Het CNV denkt aan maximaal 3 euro onbelast per dag. Slechts 28 procent ontvangt momenteel een kostendekkende thuiswerkvergoeding, stelt de vakbond vast na eigen onderzoek. Een derde van alle thuiswerkers ontvangt momenteel helemaal geen thuiswerkvergoeding. ‘Die kunnen al gauw meer dan 100 euro per maand uit eigen zak bijpassen.’ Overigens mag de werkgever per dag of een onbelaste reiskostenvergoeding, of een onbelaste vergoeding voor thuiswerken geven.
Lees ook:
- ‘Hogere kilometervergoeding voor alle werkenden’
- Inflatie giert omhoog, lonen kunnen niet volgen
- Lagere reiskostenvergoeding: instemming of advies?
‘Alternatief vervoer ook vergoeden’
Werkgevers willen ook alternatieven voor het gebruiken van de auto stimuleren, zoals een ov-abonnement, fiets- en e-bikeregelingen en carpoolen. Werknemers willen die vervoersmiddelen wel meer gebruiken, maar voor de vergoedingen kijken ze vooral naar de werkgever en het Rijk. Zo blijkt uit onderzoek door Kantar Public in opdracht van de Coalitie Anders Reizen. Nog niet de helft van het personeel vindt dat zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Verder denken vier op de tien forenzen dat de energie- en brandstofprijzen dit jaar verder zullen stijgen, waarmee alternatieven aantrekkelijker worden.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? De OR staat voor grote uitdagingen. Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven met jouw achterban! Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord