Intimidatie, verbale agressie, hoog ziekteverzuim. De werksfeer in het stadhuis van Roermond is dusdanig verpest dat de ondernemingsraad een extern onderzoek wil naar de klachten. Uit een mail van wethouder Schreurs aan de gemeenteraad blijkt dat het college ‘nog geen besluit heeft genomen over het onderzoek’.
Al geruime tijd ontving de or van de gemeente Roermond veel klachten van ambtenaren over een ‘onwenselijke’ werksfeer gekenmerkt door bedreigingen, stress, verbale agressie en achterbaks gedrag. De maat is nu vol. Mede vanwege het toenemend aantal ziekmeldingen heeft de or om een onafhankelijk en extern onderzoek op korte termijn gevraagd naar de verziekte werksfeer.
- Tip! Seksuele intimidatie, agressie en geweld, werkdruk en pesten. Het leidt tot psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en minder (of helemaal geen) plezier in je werk. Tijdens de studiedag Werkdruk/werkstress en de rol van de OR op 7 juni of 4 oktober 2022 krijg je tips hoe de or optimale invloed kan uitoefenen op het beleid en een actieve bijdrage kan leveren aan minder werkdruk en werkstress.
Onhoudbaar
In een brief gericht aan concerndirecteur Niek Duursema van de gemeente Roermond, tevens contactpersoon voor de or, schrijft de or al eerder enkele malen zorgen te hebben geuit over signalen uit de ambtelijke organisatie, die maar blijven aanhouden. In de brief die vorige week naar de media is uitgelekt, worden klachten genoemd als intimidatie, verbale agressie, rattengedrag, stress, een onwenselijke en onwerkbare werksfeer, en veel ziekmeldingen. Het ziekteverzuim lag in 2021 op bijna 7 procent. De or verwijst naar het jaarverslag 2021 van de gemeentelijke vertrouwenspersonen. De meldingen in dit verslag komen overeen met de signalen die nu zijn ontvangen. ‘De werksituatie is onhoudbaar,’ aldus de or in zijn brief.
Or-voorzitter Sandra Dupree bevestigt de in de brief genoemde klachten over de verstoorde werksfeer, maar onthoudt zich op dit moment van nadere toelichting. ‘We hebben afgesproken de kwestie intern te houden en nu geen uitspraken te doen. Daarom beperk ik me tot het statement dat de signalen die door or aan de directie afgegeven zijn uiterst serieus worden genomen. Er worden gesprekken gevoerd met betrokkenen. De gemeente wil immers een fijne en veilige werkomgeving bieden voor iedereen. En dat vraagt om een zorgvuldig proces met alle betrokkenen.’
Dienstverlening onder druk
Duidelijk is wel, aldus de brief van de or, dat de klachten ‘van diverse plaatsen in de organisatie komen, maar het zwaartepunt ligt bij het cluster bedrijfsondersteuning’. Dat is de afdeling die gaat over de financiële en personele administratie, de secretariaten (bestuurssecretariaat, bestuurlijke besluitvorming) en ict-diensten. Dat er op korte termijn een onderzoek komt door een extern bureau bij het cluster bedrijfsondersteuning is ook nodig, omdat bedrijfsprocessen (lees: dienstverlening aan de burger) onder druk staan.
‘We weten dat binnen dit cluster hard gewerkt wordt aan de ‘basis op orde’, zo schrijft de or. ‘Dit laat onverlet dat goede communicatie en goede omgangsvormen essentieel zijn’. Met ‘de basis op orde’ doelt de or op de reorganisatie en het daaropvolgend ontwikkelingsproces waarin de gemeentelijke organisatie al enkele jaren verwikkeld is.
Vastgeroest
In 2020 verving Roermond de hele ambtelijke top nadat een extern bureau had geconstateerd dat het ambtenarenapparaat vastgeroest zat in oude patronen. De samenwerking met het college ging niet soepel. Van de ruim 20 leidinggevenden die na de zomer van 2020 in de vernieuwde organisatie aan de slag gingen, is inmiddels de helft alweer weg, onder wie de gemeentesecretaris, zijn opvolger en twee concernmanagers. Daarnaast hebben vele medewerkers in lagere functies het stadhuis vaarwel gezegd. Maar de rust lijkt niet terug te keren.
Angst om fouten te maken
Het externe onderzoeksbureau constateerde indertijd ook dat denken vanuit de burger op het Roermondse stadhuis nog tamelijk ongebruikelijk is. De gemeente reageert te veel op incidenten en ontwikkelingen en neemt zelf te weinig regie. Beleidsplannen halen vaak de uitvoering niet, terwijl de handhaving van bestaande regels een rommeltje is. Ambtenaren tonen weinig initiatief en creativiteit, waarbij de angst om fouten te maken leidt tot verkramping.
Lees ook:
- Paraat of primaat: invloed van de or in de gemeentelijke organisatie
- Besluit gemeente valt onder primaat van de politiek
- Gemeenten trekken stekker uit dienstencentrum
Naar aanleiding van de brief van de or over het verziekte werkklimaat wil de grootste partij in de gemeenteraad, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), waartoe ook de wegens corruptie veroordeelde ex-wethouder Jos van Rey behoort, dat alles boven water komt. ‘Of er wordt nu openheid van zaken gegeven, of er komt een extern onderzoek naar de misstanden in het stadhuis.’
Or in de overheid van morgen
Medezeggenschap binnen de overheid gaat net wat anders dan bij andere organisaties. Denk aan het primaat van de politiek, digitalisering, de spagaat tussen uitvoering en beleid, en de menselijke maat beter zichtbaar maken. Al deze onderwerpen komen op 19 mei 2022 aan bod tijdens de speciale medezeggenschapsdag voor ondernemingsraden bij de overheid. Met bekende sprekers, waaronder Gerardo Kumeling, Kim Spinder en Gijsbert Vonk. Bekijk hier het volledige programma!
Geef een antwoord