Het ziekteverzuim is in maart nog iets verder opgelopen, vergeleken met februari. Het gemiddelde percentage over alle bedrijfstakken is nu 5,6 procent. Dat melden diverse arbodiensten waaronder ArboNed en HumanCapitalCare. Maar corona is nu niet meer de belangrijkste oorzaak.
In februari was corona nog in de meerderheid als oorzaak van de verzuimmeldingen: 60 procent had ermee te maken. Een maand later was dat percentage gehalveerd naar 30 procent. In de gezondheidszorg was het verzuim in maart het hoogst: 7,8 procent. Over het hele eerste kwartaal scoort de gezondheidszorg 9,83 procent verzuim, volgens het in zorgcijfers gespecialiseerde databedrijf Vernet. Dagelijks zijn dat gemiddeld zo’n 95.000 medewerkers. Daarna volgen de industrie en het onderwijs met 6,5 en 6,4 procent.
- Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 30 juni of 1 december 2022.
Grootbedrijf en zorg
Grote bedrijven hebben ook nu meer last van ziekteverzuim dan het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven met meer dan 100 werknemers hadden een gemiddeld verzuimpercentage van 6,7 procent in maart. Volgens verzuimdeskundigen komt dat mede omdat een zieke collega makkelijker is te vervangen in een onderneming met veel werknemers. Ook is thuisweken in bepaalde sectoren, zoals de zorg, horeca en beveiliging veel lastiger.
In de zorg is het verzuim hoog in alle sectoren, volgens Vernet. Ook het langdurig verzuim loopt er op. Vernet telt werknemers die in quarantaine zaten, of uit voorzorg thuisbleven in afwachting van een coronatestuitslag niet mee. Als verklaringen noemt Vernet de omikronvariant van het coronavirus en de griepgolf.
Griep haalt corona in
‘In de loop van maart daalde het aantal verzuimmeldingen door corona snel, terwijl het aantal meldingen door griep en griepachtige klachten steeg,’ meldden ArboNed en HumanCapitalCare in Trouw. In de laatste week van maart was griep de oorzaak van 35 procent van de verzuimmeldingen. Dat is meer dan uitval door corona. Griep is nu dus sterk in opkomst als ziekteverwekker, en dan gaat het vooral om H3N2, een subtype van Influenza A. De griepprik biedt daartegen een gedeeltelijke bescherming van circa 30 procent. En het geeft je 40 procent minder kans op het ziekenhuis.
Griepgolf?
Of er nu sprake is van een griepgolf, en zo ja hoe lang die aanhoudt kunnen de arbodiensten niet zeggen. Huisartsen en laboratoria constateren het griepvirus in 62 procent van de monsters die ze krijgen. Toch gingen halverwege april maar 61 op elke 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is net iets meer dan de ondergrens van 58 om van een griepepidemie te kunnen spreken. Onderzoekers van het RIVM kunnen ook nog niet voorspellen hoe lang deze golf gaat duren. ‘Het kan nog weken aanhouden, maar het kan ook dat het wegzakt en we voor de zomer geen griepgolf meer hebben. We gaan het zien’, zegt onderzoeker en afdelingshoofd Adam Meijer.
Zie ook:
- Ziekteverzuim loopt steeds verder op
- Heeft u al een snotneuzenprotocol?
- Wat de or moet weten over terugkeren naar de zaak
Basismaatregelen
Arbodiensten en bedrijfsartsen benadrukken het nut van de basismaatregelen tegen griep en corona. Werk thuis als het kan, en let op de inmiddels overbekende hygienemaatregelen. Volgens bedrijfsarts en directeur medische zaken bij arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare Jurriaan Penders hoeft ziekte niet te betekenen dat een werknemer volledig uitvalt. ‘Als er sprake is van lichte klachten, bespreek dan ook vooral samen wat er wel mogelijk is. Veel mensen vinden het prettig om nog iets te kunnen doen.’
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven in deze VUCA-tijden. Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven verschillende workshops je nodige kennis, inzichten en inspiratie om grip te houden op de zaak, en op elkaar. Zoals de workshop ‘Grip op je loopbaan? Een leven lang ontwikkelen! door Emelda Hendriks. En: ‘Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR‘ door Bob van Weert en William Polm. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord