Van elke 10 werkgevers hebben er 7 nauwelijks tot geen aandacht voor de impact van de overgang op hun vrouwelijke werknemers. Slechts 4 op de 10 werkgevers voert beleid gericht op werkneemsters in de overgang. Dat blijkt uit onderzoek van Kien Onderzoek in opdracht van CNV Connectief.
Een apert gemiste kans noemt Daniëlle Woestenberg, bestuurslid van het CNV dit onderzoeksresultaat. ‘In Nederland werken bijna een miljoen vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. We weten uit eerder onderzoek dat 60 procent van de vrouwen de combinatie werk en overgang zwaar valt. Werkgevers hebben er alle belang bij om deze vrouwen door een goed personeelsbeleid aan het werk te houden en onnodige uitval te voorkomen. Al helemaal in deze tijd van grote arbeidstekorten. De maatschappelijke kosten van overgang gerelateerd ziekteverzuim zijn enorm.’
- Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 30 juni of 1 december 2022.
Weinig zicht op overgangsklachten
Uit het CNV onderzoek blijkt ook dat 86 procent van de werkgevers geen enkel zicht heeft op de invloed van overgangsklachten op de verzuimcijfers. Ook betwijfelen veel werkgevers of hun arbodienst aandacht heeft voor de overgang als mogelijke oorzaak van het ziekteverzuim. Slechts 27 procent van de HR-managers zegt dat hun arbodienst de overgang als verzuimoorzaak in beeld heeft, 18 procent weet dat dit niet zo is en 55 procent heeft geen idee.
Woestenberg: ‘Er ligt een groot verbeterpotentieel. Bedrijven zouden er goed aan doen om samen met hun arbodienst te kijken hoe zij tot meer inzicht kunnen komen. En van daaruit dan werken aan een beleid, want dat ontbreekt bij zes op de tien bedrijven.’ Daar waar wél specifiek beleid is, betreft het volgens de onderzoekers meestal de mogelijkheid tot thuiswerken en flexibiliteit in werktijden, gevolgd door aanpassing van werkomstandigheden en tijdelijke aanpassing van het takenpakket.
Lees ook:
- De overgang moet op agenda duurzame inzetbaarheid
- Nieuwe arboregelgeving: wat staat ons in 2022 te wachten?
- Veel ziekteverzuim door overgang
Meer aandacht
Iets meer dan 7 op elke 10 HR-managers (71%) denkt dat hun bedrijf of organisatie meer zou kunnen doen om het werkende leven van vrouwen in de overgang aangenamer te maken. Duidelijker maken waar vrouwen terecht kunnen met vragen en voor begeleiding, betere bekendheid van leidinggevenden, meer aandacht in het beleid en bespreekbaar maken op de werkvloer worden het meest genoemd als verbetermogelijkheden. Driekwart van de HR-managers en 2 van elke 3 bedrijfsartsen zou begrip hebben voor een ziekmelding wegens overgangsklachten, denken de ondervraagden. Bij de directie en collega’s kan amper de helft daar begrip voor opbrengen.
Kan de or hier iets mee?
Volgens artikel 28 van de WOR moet de ondernemingsraad gelijke behandeling van mannen en vrouwen bevorderen. Maar de or kan dit niet afdwingen. Tenzij het bedrijf hierover expliciet beleid heeft vastgelegd in een regeling die advies- of instemmingsplichtig is. Anders kan de or het onderwerp alleen aankaarten in een gesprek met de bestuurder op grond van artikel 23 of 24 van de WOR. Ook hebben or’s een stimulerende taak bij de naleving van de arbovoorschriften, volgens artikel 28, lid 1 van de WOR. Sommige onderdelen kunnen zelfs instemmingsplichtig zijn.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven in deze VUCA-tijden. Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven verschillende workshops je nodige kennis, inzichten en inspiratie om grip te houden op de zaak, en op elkaar. Zoals de workshop ‘Grip op je loopbaan? Een leven lang ontwikkelen! door Emelda Hendriks. En: ‘Duurzame inzet en de rol van de OR’ door Bob van Weert en William Polm. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord