Van elke 10 werknemers hebben er 4 een ongezonde leefstijl. Zo denkt de werkgever over u. Net zoveel werknemers verwachten van hun werkgever een gesprek over een gezonde leefstijl. De oplossing ligt voor de hand. Maar die blijft vaak toch uit. Want 2 van elke 3 werkgevers vindt het lastig om zo’n leefstijldialoog te voeren. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Gezonde leefstijl’ van Arbo Unie onder meer dan 1000 werknemers en 400 werkgevers.
Natuurlijk praat een werkgever wel met zijn mensen over gezondheid. Maar het gaat dan bijna altijd over de werk-privébalans en stress, en nauwelijks over voldoende beweging en de algemene gezondheid. Terwijl juist de combinatie van sociaal-emotionele én fysieke factoren bepalen of iemand lekker in zijn vel zit. Managers weten vaak niet zeker of het besproken mag worden en zo ja, hoe en wanneer. En de meningen zijn verdeeld over de vraag of het past bij goed werkgeverschap of dat het zal overkomen als bemoeizucht.
- Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 30 juni of 1 december 2022.
‘Gesprek over leefstijl is van levensbelang’
Prof. Dr. Willem van Rhenen, bestuurder bij Arbo Unie en hoogleraar Nyenrode Business University wil af van deze patstelling. ‘Werkgevers willen goed functionerende werknemers en werknemers willen lekker werken en gezond oud worden. Het is letterlijk van levensbelang om het gesprek over gezonde leefstijl ook op de werkvloer te voeren en in actie te komen.’
Van Rhenen ziet aanknopingspunten in de belangstelling voor een gezonde leefstijl momenteel. ‘We zien dat werkgevers zitten te springen om gezonde en vitale mensen, terwijl veel mensen flink ziek zijn geworden door een ongezonde leefstijl tijdens de coronacrisis. Beide partijen hebben er dus baat bij te zoeken naar de beste manier om gezond te zijn en gezond te blijven.’
Corona leidt tot zittende leefstijl
Een vitale leefstijl moet net zo’n geaccepteerd gespreksonderwerp worden als roken en alcohol wat Van Rhenen betreft. ‘Nu steeds meer mensen zittend werk doen is het juist belangrijk om het gesprek te hebben over voldoende beweging en gezonde voeding en elkaar te helpen om in actie te komen.’
Lees ook:
- Wat de or moet weten over thuiswerken
- Maak burn-out een gespreksonderwerp
- Beroepsziekten zijn onzichtbare sluipmoordenaars
Rol or en werknemers
Volgens artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden heeft de ondernemingsraad een stimulerende taak bij zorgen voor naleving van voorschriften voor veiligheid, gezondheid en welzijn. Maar werknemers hebben hier ook zelf een verantwoordelijkheid. Zo stelt artikel 11 van de Arbeidsomstandighedenwet dat een werknemer verplicht is in zijn doen en laten op de arbeidsplaats ‘naar vermogen zorg te dragen voor zijn eigen veiligheid en gezondheid en die van de andere betrokken personen’. Ziet een werknemer dat er gevaar is voor de veiligheid of de gezondheid, dan moet hij dat melden aan de werkgever. Als een werknemer zich hier niet aan houdt, kan hij een boete krijgen.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven in deze VUCA-tijden. Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven verschillende workshops je nodige kennis, inzichten en inspiratie om grip te houden op de zaak, en op elkaar. Zoals de workshop ‘Grip op je loopbaan? Een leven lang ontwikkelen! door Emelda Hendriks. En: ‘Duurzame inzet en de rol van de OR’ door Bob van Weert en William Polm. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord