De vakbonden Aob en FNV willen dat de regering een tegemoetkomingsfonds van 150 miljoen euro instelt voor werknemers met long covid in zorg en welzijn en het onderwijs. De vakbonden hebben dit de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Langdurige Zorg en Sport en Onderwijs per brief laten weten.
‘De overheid is medeverantwoordelijk voor wat er allemaal mis ging bij de RIVM-richtlijnen over persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Bovendien is er wanbeleid gevoerd over ventilatiesystemen in het onderwijs en de kinderopvang’ zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. ‘Veel medewerkers in de zorg en het onderwijs zijn op het werk besmet geraakt en leiden daar nu financiële schade door. Met een tegemoetkoming uit een overheidsfonds krijgen de helden die hun gezondheid opofferden eindelijk de erkenning voor hun situatie.’
- Tip! De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Ontdek wat wel en niet kan tijdens de ééndaagse opleiding OR & VGWM op 30 juni of 1 december 2022.
Kwetsbare positie werknemers
Volgens beide bonden is er tijdens de coronacrisis te weinig gedaan om de gezondheid van werknemers te beschermen. ‘Tijdens de eerste lockdown draaide de noodopvang en het onderwijs aan kwetsbare kinderen gewoon door’, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. ‘Er werd toen verondersteld dat kinderen het virus niet konden overdragen aan volwassenen. Dat bleek absoluut niet waar te zijn.’
Long covid
Mensen met long covid hebben vaak langdurig klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, aanhoudende verhoging, depressie, angstgevoelens of vergeetachtigheid. Meer dan de helft heeft ook werkgerelateerde problemen. Ze werken minder uren, zijn nog altijd met ziekteverlof of ze hebben hun baan opgezegd. Sommige werknemers hebben een WIA-uitkering. Werknemers met long covid maken vaak kosten die niet altijd worden vergoed door de zorgverzekering, zoals voor revalidatie.
Uit cijfers van de brancheorganisatie van arbodiensten OVAL blijkt dat rond 40 procent van de long covidpatiënten binnen zes maanden weer aan het werk is, en 70 procent binnen een jaar. Maar 30 procent van mensen die langdurige covidklachten hebben opgelopen, heeft ten minste een jaar nodig voor herstel. Long covid zorgt momenteel voor 1 procent van alle ziekteverzuim.
Subsidieregeling
Minister Helder heeft begin maart een nieuwe subsidieregeling aangekondigd speciaal voor zorgmedewerkers met post- of long covidklachten. Het gaat om werknemers in de zorg die tussen maart 2020 en december 2020 langdurig ziek zijn geworden. Doel is om deze zorgmedewerkers minstens 6 maanden langer in dienst te houden en door te gaan met de reïntegratie. De werkgever moet minstens het loon van het tweede ziektejaar blijven doorbetalen. Het Rijk vergoedt dan een gedeelte van de kosten die gemoeid zijn met het herstel en de reïntegratie. Mogelijk ook de helft van de loonkosten, de precieze voorwaarden van de regeling zijn nog niet bekend.
Lees ook:
- ‘Mensen met long covid snel tegemoetkomen’
- ‘Toets altijd het oordeel van de bedrijfsarts bij reïntegratie’
- Over de grote onbekende die long covid heet
Spoedig herstel niet verwacht
De regeling moet nog worden uitgewerkt en aan de Tweede Kamer worden gestuurd. Een woordvoerster benadrukt echter dat werkgevers het geld ook met terugwerkende kracht kunnen krijgen, mits ze aan alle voorwaarden voldoen. Die criteria zijn echter nog niet exact vastgesteld. De FNV heeft felle kritiek op de traagheid waarmee het Rijk deze regeling openstelt. Maar zelfs als de regeling er is, blijkt uit FNV-onderzoek dat weinig werkgevers er gebruik van zullen maken. Vooral omdat werkgevers niet verwachten dat de arbeidsongeschikte medewerker met long covid binnen zes maanden volledig herstelt.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Ook in sociaal-economisch opzicht. Met name in de workshops ‘Or, arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan‘ door Joost van Mierlo. En in ‘Verbinding door en met arbeidsvoorwaarden‘ van Renate Vink-Dijkstra. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord