Iedere Nederlander moet dit jaar 1000 euro opleidingsgeld krijgen van het kabinet. Deze wens heeft het CNV vastgelegd in een manifest, en aangeboden bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip.
Het CNV ziet de 1000 euro als eenmalige investering die vakbond tientallen miljarden euro’s aan rendement kan opleveren. En dat is nodig, want werk verandert steeds sneller. Uit eigen onderzoek van het CNV zou blijken dat 85 procent van de werkenden vindt dat hun werk de afgelopen tien jaar is veranderd. Vooral digitalisering en automatisering speelt hierbij een grote rol, naast de energietransitie.
Startbudget voor snellere persoonlijke ontwikkeling
‘Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van 1000 euro krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst’, zet CNV-voorzitter Piet Fortuin.
- Tip! Medewerkers moeten langer doorwerken. Organisaties moeten vaker veranderen om hun bestaansrecht te behouden. Die constante veranderingen vragen heel veel van iedereen. Wat is de rol van de or daarin? Volg de studiedag OR & Duurzame inzetbaarheid op 15 november 2022 en leer hoe een organisatie aan duurzame inzetbaarheid kan werken.
Een opleiding levert volgens het CNV een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.
‘Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus’, aldus Fortuin.
Stap-budget komt verkeerd terecht
Het CNV is kritisch over het STAP-budget dat het kabinet momenteel beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken. Juist de groep die het budget het hardst nodig heeft, vist vaak achter het net. Fortuin: ‘In de praktijk komt dit terecht bij de mondige, vaak hoogopgeleide werknemers die de juiste wegen kennen. Commerciële opleidingsinstituten maken er ook gretig gebruik van.’ Overigens blijkt dit niet uit de eerste resultaten van de STAP-regeling.
Leerrekening
De vakbond pleit ervoor dat de 1000 euro wordt gestort op een aparte leerrekening. Een half miljoen werkenden beschikt volgens het CNV nu al over een leerrekening. ‘Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen.’ Bij slechts 6 procent van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, stelt de vakbond.
Lees ook:
- Vooral mbo’er schoolt met STAP
- Gratis ontwikkeladvies en (om)scholing voor elke werknemer
- Intense discussie over toekomst arbeidsmarkt
Het concept leerrekening is niet nieuw. In diverse cao’s is het instrument al opgenomen, vaak als een geblokkeerde rekening waarvan opleidingen kunnen worden betaald. Ook vorige kabinetten omarmden het concept. Zo kreeg een commissie Sap (genoemd naar voormalig GroenLinks-leider Sap) van toenmalig minister Bussemaker de opdracht om een plan te maken voor een leven lang leren en bijscholen. Daarvoor was een persoonlijke of individuele leerrekening nodig, vond de commissie. Het scholingsbudget op de individuele leerrekening moet komen van de overheid, werkgevers en van de budgethouder zelf. Wie een opleiding wil volgen, betaalt dat zelf met geld van de geblokkeerde rekening.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven in deze VUCA-tijden. Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven verschillende workshops je nodige kennis, inzichten en inspiratie om grip te houden op de zaak, en op elkaar. Zoals de workshop ‘Grip op je loopbaan? Een leven lang ontwikkelen! door Emelda Hendriks. En: ‘Duurzame inzet en de rol van de OR’ door Bob van Weert en William Polm. Bekijk het complete programma.
Geef een antwoord