Als dagelijks bestuur stelden we laatst twee vragen aan de hele or. Op een schaal van 0 tot 10, hoeveel vertrouwen heb je in onze RvB? En hoeveel invloed vind jij dat wij als or kunnen uitoefenen?
We deden een korte ronde waarbij ieders input gehoord werd. Sommige leden hadden behoefte om hun cijfers toe te lichten, anderen hielden het puur bij de twee getallen. Op de vraag over de mate van invloed die de or kan uitoefenen werd erg verschillend gereageerd. Vooral de leden die al eerder een termijn in de or hebben gezeten, schatten de invloed hoog in. Mogelijk spelen in het verleden behaalde resultaten hierin een rol.
- Tip! Ontwikkel jezelf als ambtelijk secretaris, en help tegelijkertijd ook je or professioneel vooruit. Hoe? Ga naar de Studiedag Ambtelijk Secretaris, op 29 september 2022 in de Jaarbeurs, Utrecht. Check het programma en reserveer je plek!
Ook bij de vraag over het vertrouwen in de RvB waren de reacties gevarieerd. Opvallend was dat een aantal leden wel heel erg laag scoorden, maar gemiddeld genomen was het eindcijfer toch nog steeds op een dikke voldoende. Interessante uitkomsten.
Vertrouwen = samenwerken
De bereidheid om de ander te vertrouwen, ervan uitgaan dat de ander eerlijk is, je op de ander kunt rekenen en die zich aan de afspraken houdt, is voor mij de basis van samenwerken. Als je niet hiervan uit kunt gaan, hoe kun je dan op elkaar bouwen? Er moet vanaf het begin in ieder geval een bepaalde mate van vertrouwen aanwezig zijn, en natuurlijk moet dat in de tijd ook verder groeien.
Als or werk je ook samen met de RvB. Hoewel we het misschien niet altijd met elkaar eens zijn, werken we wel naar hetzelfde uiteindelijke doel: het beste voor de organisatie én de medewerkers. Voor een goede samenwerking zou tussen de or en de RvB dus ook vertrouwen moeten zijn. Dat betekent overigens niet dat je als or niet kritisch mag zijn, of jezelf niet de vraag mag stellen of je wel over de juiste informatie beschikt.
Natuurlijk past het ook bij onze rol om net wat verder te kijken dan alleen de informatie die ons aangereikt wordt. Zeker als je ook nog het idee hebt dat er bepaalde belangen spelen. Maar mijns inziens kan dit ook binnen de vertrouwensband die nodig is om samen te kunnen werken. Het hoeft ook niet meteen blind vertrouwen te zijn.
Samenwerken = vertrouwen
De antwoorden op deze twee vragen helpen mij de werkwijze van de verschillende or-leden beter begrijpen. Wanneer je in eerste instantie meer geneigd bent om vanuit wantrouwen te handelen, totdat het tegendeel bewezen is, stel je andere vragen en heb je een andere werkwijze om tot het doel te komen. Begrijp mij niet verkeerd, ook deze werkwijze mag er zijn en draagt bij aan het groepsproces. Denk bijvoorbeeld maar aan de zwarte ‘denkhoed’ van Edward de Bono, waarbij een meer pessimistische invalhoek wordt gebruikt om naar een probleem te kijken.
Ik herken deze werkwijze nu wel beter en vraag eerder door naar het onderliggende gevoel bij de vraag. Wat is nou de vraag achter de vraag? Wat maakt dat je deze vraag stelt? Ik denk namelijk dat het belangrijk is om ook tijdens het samenwerken open te kunnen zijn over de mate van vertrouwen die je in elkaar hebt of het gevoel dat daaruit voortkomt. Uitspreken helpt inzicht te krijgen in het perspectief van de ander en brengt je als samenwerkingspartners weer dichter bij elkaar.
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? De OR staat voor grote uitdagingen. Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven met jouw achterban! Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Ook over beter vergaderen, zoals de workshop Verbindend communiceren, hoe doe je dat? van Tineke Visser. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord