Problemen op de werkvloer leiden soms tot disciplinaire maatregelen, zoals een aantekening in het personeelsdossier. Mag een werkgever dat zomaar doen?
Omgangsvormen en gedragsregels op de werkvloer zijn het gesprek van de dag. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om te zorgen voor een veilige werkplek. Bij een overtreding van die regels kan een werkgever een disciplinaire maatregel nemen. Zo voelde een sportaccommodatie zich genoodzaakt om een zwembadmedewerker een officiële waarschuwing te geven voor een stemverheffing en intimiderende houding richting een badgast. Hoewel de werknemer protesteerde tegen de verwijten, liet de werkgever de waarschuwing in stand.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 onder andere op 13 september en 10 november, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
De sportaccommodatie vulde zelfs de onderbouwing van de waarschuwing aan met nieuwe verwijten, zonder de werknemer daarop eerst te laten reageren. Na verder protest door de werknemer werd de waarschuwing toch omgezet in een lichtere maatregelen: een aantekening in het personeelsdossier van de werknemer. De werknemer vond dat de verwijten onterecht waren. Hij ging naar de rechter om de aantekening in het personeelsdossier te laten verwijderen.
Goed werkgeverschap
De kantonrechter in Gelderland vond dat een werkgever bevoegd is om een personeelsdossier bij te houden met wat hij van belang acht. Maar de werkgever is daarbij wel gebonden aan de eisen van goed werkgeverschap. Een werkgever moet in dat kader een zorgvuldig (feiten)onderzoek doen, én de werknemer de kans geven diens kant van het verhaal toe te lichten (wederhoor). Die wederhoor moet plaatsvinden vóórdat een waarschuwing wordt gegeven of een aantekening in het personeelsdossier wordt gemaakt.
Lees ook:
In deze zaak had de sportaccommodatie geen verder onderzoek gedaan naar het incident. Hoewel de werknemer duidelijk had gemaakt dat hij de verwijten onterecht vond. De waarschuwing en aantekening waren gebaseerd op te weinig feiten. Ook kon de werknemer niet reageren op de aanvullende verwijten. De kantonrechter vond dat de in een aantekening omgezette waarschuwing niet zorgvuldig tot stand was gekomen. Daarmee was deze in strijd is met de redelijke eisen van goed werkgeverschap. De sportaccommodatie moest, op straffe van dwangsommen, de aantekening(en) verwijderen uit het personeelsdossier van de zwembadmedewerker.
Kantonrechter Gelderland, 10 april 2019, ECLI:NL:RBGEL:2019:6390
Ester Damen is advocaat bij Kennedy Van der Laan, ester.damen@kvdl.com
De Landelijke Or-dag op 23 juni 2022, Jaarbeurs Utrecht
Hoe blijven we verbonden met elkaar? De OR staat voor grote uitdagingen. Nog nooit was het zo belangrijk om bij te blijven en om verbonden te blijven met jouw achterban! Tijdens de Landelijke Or-dag op 23 juni 2022 geven 20 verschillende workshops je kennis, inzichten en inspiratie om de zaak bij elkaar te houden. Ook over beter vergaderen, zoals de workshop Verbindend communiceren, hoe doe je dat? van Tineke Visser. Bekijk het complete programma van deze dag.
Geef een antwoord