Uitzendbureaus en andere ondernemingen die mensen uitlenen voor werk moeten vanaf 2025 een certificaat hebben. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zo misstanden bij uitzenden en uitlenen van arbeidskrachten tegengaan. Ze werkt aan een wetsvoorstel.
De certificeringsplicht moet gelden voor alle ondernemingen die in Nederland aan terbeschikkingstelling van arbeid doen als bedoeld in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Niet alleen uitzendbureaus vallen onder de verplichting, het geldt straks ook voor bureaus die personeel doorlenen aan externe inhuurders.
- Tip! Wat valt er precies onder adviesrecht en instemmingsrecht? Met de Verdiepingscursus advies- en instemmingsrecht, in 2022 op 13 september en 10 november, weet je dat veel sneller. Ook heb je dan duidelijker voor ogen wat het voorgenomen besluit exact inhoudt en welke gevolgen dat voor de werknemers heeft.
Uitgebreid normenkader
Om in aanmerking te komen voor een certificaat moet een uitzend- of uitleenbedrijf periodiek laten zien dat het zich aan de regels houdt. Die regels bestaan uit het al bestaande vrijwillige normenkader van de Stichting Normering Arbeid (SNA) voor de uitzendbranche. Het kabinet wil daarnaast de volgende aanvullende verplichtingen voor uitleners in de keuring voor het nieuwe certificaat:
- betalen van het juiste loon op grond van de loonverhoudingsnorm;
- een verklaring omtrent het gedrag (VOG);
- een bankgarantie (waarborgsom van € 100.000)
- aanbieden van gecertificeerde huisvesting;
- doorgeleiden van informatie over veiligheid op de werkplek; en
- controle op pensioenaansluiting.
De Nederlandse Arbeidsinspectie zal toezien op de naleving van de certificeringsplicht. Als een uitzendbureau zijn certificaat verliest, mag het geen mensen meer uitzenden, uit- of doorlenen.
Tijdspad
De minister wil het wetsvoorstel ‘Verplichte certificering bij ter beschikking stellen van arbeidskrachten’ begin volgend jaar indienen bij de Tweede Kamer. De internetconsultatie over het wetsvoorstel is van start gegaan, en loopt nog tot en met 25 augustus 2022. De verplichte certificering voorziet de regering op zijn vroegst vanaf 2025. Zo blijkt uit de Kamerbrief hierover.
‘Onacceptabel’
‘Te veel uitzendbureaus zorgen niet goed voor hun personeel en laten ze slapen en werken in slechte omstandigheden. Dat is onacceptabel’, zo licht de minister haar besluit toe. Van Gennip noemt het ‘essentieel’ dat de certificeringsplicht geldt voor een grotere groep geldt dan enkel uitzendbureaus. ‘Ten eerste om evidente ontwijkings- en ontduikingsmogelijkheden naar andere uitleenconstructies te voorkomen. Ten tweede sluit de voorgestelde reikwijdte het beste aan bij wat het uit- en inlenen van arbeidskrachten onderscheidt van reguliere werkgever- en werknemerrelaties. Namelijk: dat de arbeidskracht formeel in dienst is van de ene partij, maar werkt onder leiding en toezicht van een andere partij.’
Brede reikwijdte
Een bredere reikwijdte maakt ook het toezicht op naleving eenvoudiger, stelt het kabinet. En het zorgt voor een gelijk speelveld op de markt van uitzenden en uitlenen. Met de voorgestelde reikwijdte neemt het kabinet het advies over van het ‘Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten’ (commissie Roemer) en het SER-MLT advies.
Lees ook:
- Ziet de arbeidsmarkt van de toekomst er zo uit?
- Uitzendkracht krijgt meer rechten
- Nieuw sociaal akkoord zet het mes in flexwerk
‘Wildwest beteugelen’
De FNV is positief over het wetsvoorstel. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ‘Deze stappen vooruit moeten het wildwest aan zogenaamde uitzendbureaus beteugelen. Uiteindelijk moet dit leiden tot betere lonen en betere werkomstandigheden voor uitzendkrachten en arbeidsmigranten.’ Boufangacha: ‘Voor ons is van belang dat er goede handhaving komt en dat adequaat wordt opgetreden als bedrijven constructies gaan verzinnen om onder de certificering uit te komen.’
OR workshopdag op 8 november 2022
Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag. Stel jouw ideale dag samen door uit niet minder dan 14 workshops de 2 meest passende te kiezen. De sessies duren elk bijna een dagdeel. De optimale voorbereiding op een nog succesvollere periode in de or!
Geef een antwoord