We worden steeds vaker ziek. In april bereikte het ziekteverzuim een recordstand van 6,3 procent. Een stijging van 13 tot 37 procent vergeleken met 2019, afhankelijk van sector en arbodienst. Logisch, met al die coronagolven zou je zeggen. Maar er is nog een andere oorzaak die net zo vaak voorkomt als verkoudheid door het virus: werkstress.
Veel werknemers (30%) melden zich ziek om een verkoudheid of griep. Maar ook werkstress is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Meer dan een derde van alle verzuimdagen had vorig jaar deze oorzaak. Wie uitvalt door werkstress is meestal lang uit de roulatie. In 2019 veroorzaakte werkstress meer dan 11 miljoen ziektedagen. Per werknemer kostte dat €9300, volgens TNO.
Uit het derde onderzoek ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek onlangs dat ongeveer vier op de tien organisaties kampt met hoge werkdruk. Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat de meeste werkgerelateerde klachten psychisch van aard zijn: overspannenheid of een burn-out.
- Tip! Spijker je kennis over alle aspecten van medezeggenschap snel bij tijdens de OR workshopdag op 8 november 2022. Neem nou de workshop over werkdruk en veerkracht van Harry Hartmann! Stel jouw ideale dag samen door uit 14 workshops de 2 meest passende te kiezen.
Werkdruk leidt vaak tot werkstress
Hoge werkdruk kan makkelijk leiden tot werkstress. Die vorm van stress ontstaat vooral door het gevoel dat je teveel tegelijk moet doen, terwijl je zelf niet goed kunt bepalen wanneer je iets moet doen. Vaker echt tot rust komen en vaker korte pauzes inlassen kan het gevoel van onmacht bij stress verminderen.
Om werkstress tegen te gaan, geeft meer dan 80 procent van de werkgevers aan dat zij het werkproces aanpassen. Bijna driekwart zet in op het leren omgaan met stress. Werkgevers binnen de overheid en in het onderwijs kampen met relatief veel overspannen medewerkers. Zij leggen de aanpak daarvan vaker bij de werknemer neer door hen te leren omgaan met stress, maar passen niet vaker dan werkgevers in andere sectoren het werkproces aan.
Lees ook:
- ‘Aanpak van werkdruk’
- Huidige aanpak werkstress klopt van geen kanten
- Arbobalans 2020: vier uitkomsten rond werkdruk en verzuim
Chronische stress kan leiden tot burn-out
Eind vorig jaar hadden 1,2 miljoen mensen last van chronische stressklachten zonder uitzicht op verbetering. Dat kan makkelijk leiden tot burn-outklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, een gejaagd gevoel of concentratieproblemen. Die klachten hebben de helft tot 2 van elke 3 mensen met stress. Vrouwen ervaren dergelijke klachten net iets vaker dan mannen.
Lees meer over hoe een bedrijfsarts omgaat met werkstress op PW.
Werkdruk/werkstress en de rol van de ondernemingsraad
Werkdruk en werkstress zijn een samenspel van factoren die per organisatie en afdeling verschillen. Maar als je er niet genoeg aan doet, leidt het tot burn-outklachten bij één op de zeven werknemers. Volg de eendaagse opleiding Werkdruk/werkstress en de rol van de ondernemingsraad op 22 september en je weet welke mogelijkheden de or heeft om werkdruk en werkstress te voorkomen. En hoe je het beste kunt inspelen op stressy praktijksituaties.
Geef een antwoord