Jurisprudentie

Beeld: Shutterstock

Rechter: stichting mag 4 or's samenvoegen tot 1 na wijziging...

Een zorgstichting wijzigde in 2022 haar structuur en paste de medezeggenschap aan, van een cor en 3 deel-or's naar één or. Ondanks negatief advies van de cor werd het besluit doorgevoerd. De rechter oordeelde dat dit terecht was. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Dit is de termijn voor beroep op grond van Artikel 26 Wor

Dit is de termijn voor beroep op grond van Artikel 26 Wor

Volgens Artikel 25 lid 1 Wor moet de ondernemer de or om advies vragen over bepaalde voorgenomen besluiten. Als er geen advies wordt gevraagd of het advies wordt genegeerd, kan de or beroep instellen. Dat moet binnen 1 maand. Maar wanneer begint de beroepstermijn? Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

beeld: Shutterstock

Rechter: Spotify mag geen 19 medewerkers ontslaan zonder...

Spotify ontslaat in Nederland 19 mensen en vraagt geen advies aan de or. In de Wmco staat immers dat pas bij 20 ontslagen sprake is van collectief ontslag. De ondernemingskamer fluit de streamingsdienst terug. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Rechter tikt bestuurder op de vingers voor negeren van or

Rechter tikt bestuurder op de vingers voor negeren van or

Bestuurders hielden de ondernemingsraad overal buiten, tijdens een overname en een fusie. Zo kreeg de or geen kans zich een oordeel te vormen, laat staan invloed uit te oefenen. Dat is in strijd met de beginselen van goed ondernemerschap, oordeelt de rechter. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

Or krijgt voet tussen de deur bij flexibele schil

Or krijgt voet tussen de deur bij flexibele schil

In 2022 legde de or van Albert Heijn eCommerce een geschil met de bestuurder voor aan de Ondernemingskamer. Hij had de or om advies moeten vragen als er raamovereenkomsten met uitzendbureaus worden afgesloten. De bestuurder vond dat niet nodig, waarop de or in beroep ging. De Ondernemingskamer wees het beroep van de or af. De Hoge Raad vernietigde dit vonnis van de or. Advies vragen over raamovereenkomsten voor flexibele inhuur valt onder het adviesrecht van de or.

Recht op onverplichte loonsverhoging is arbeidsvoorwaarde

Recht op onverplichte loonsverhoging is arbeidsvoorwaarde

Een jaarlijkse onverplichte salarisverhoging bovenop de verhoging van de cao is een arbeidsvoorwaarde. De verhoging was inmiddels zo vanzelfsprekend dat er volgens de rechter sprake was van een verworven recht.

Een functie geschrapt, belangrijk genoeg voor adviesplicht?

Een functie geschrapt, belangrijk genoeg voor adviesplicht?

Wanneer is een een beroepschift bij de Ondernemingskamer tijdig? En kan het schrappen van één enkele functie 'belangrijk' genoeg zijn om adviesplichtig te zijn?

Ondernemingskamer toetst collectief ontslag

Medtronic, een internationaal concern in medische hulpmiddelen, wordt gereorganiseerd. In Nederland komen functies te vervallen: 10 werknemers worden boventallig na een herplaatsingsprocedure waarbij 30 medewerkers worden betrokken.

Andere omstandigheden na positief advies, wat nu?

Andere omstandigheden na positief advies, wat nu?

Stel, een or komt na een positief afgegeven advies achter nieuwe feiten en omstandigheden. Die zouden aanleiding zijn geweest om negatief te adviseren. Kan de or dan nog iets doen?

Beeld: Shutterstock

'Landmark'-beschikking Ondernemingskamer: een historische uitspraak,...

In deze uitspraak komt een scala aan onderwerpen aan de orde. De Ondernemingskamer (OK) verruimt de Linge-leer (een arrest uit 1980), oordeelt over de grens tussen advies op grond van artikel 25 lid 1 en uitvoeringsadvies op grond van artikel 25 lid 5 van de WOR. Ook behandelt de OK het fenomeen 'gefaseerde besluitvorming'.