Onze organisatie is wegens diverse fusies in relatief korte tijd flink gegroeid en kent inmiddels meerdere vestigingen verspreid over het hele land. We hebben momenteel nog slechts één or voor onze hoofdvestiging maar er bereiken ons signalen dat er ook behoefte bestaat aan medezeggenschap in de andere vestigingen. Moeten wij onze medezeggenschapsstructuur aanpassen en zo ja, wat is mogelijk?
Het verschilt per onderneming welke structuur het beste past om de medezeggenschap vorm te geven. Binnen grotere organisaties met meer onderdelen kan per onderneming een or worden ingesteld, maar het kan ook verstandig zijn om de medezeggenschap meer centraal te regelen voor alle (cor) of een bepaalde groep (gor) ondernemingen. Of het instellen van een centrale- groeps- of gemeenschappelijke or (gem. or) aanbeveling verdient, hangt af van de omstandigheden. De belangrijkste kenmerken van de verschillende vormen zijn:
- Cor (centrale or): In het geval van een samenwerkingsverband van ondernemingen (door één ondernemer in stand gehouden of deel uitmakend van een concern) stelt de ondernemer, indien dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR, een cor in. Met de cor kan de leiding van het samenwerkingsverband overleg voeren over het gemeenschappelijk beleid van de betrokken ondernemingen. Een cor is een overkoepelend orgaan dat wordt ingesteld voor alle ondernemingen die door de ondernemer in stand worden gehouden. De cor is alleen bevoegd zich uit te spreken over gemeenschappelijke aangelegenheden van de betrokken ondernemingen. De bevoegdheden van de betrokken ondernemingsraden gaan automatisch over naar de cor als het gaat om gemeenschappelijke aangelegenheden.
- Gor (groeps or): Een gor komt van pas als men de overkoepelende medezeggenschap voor slechts een deel van de ondernemingen wil onderbrengen bij één medezeggenschapsorgaan. De bevoegdheden van de gor zijn gelijk aan die van de cor. De wettelijke bepalingen ten aanzien van de cor en de gor zijn opgenomen in de artikelen 33, 34 en 35 WOR.
- Gem. or (gemeenschappelijke or): Bij de gem. or is er geen sprake van een aparte or per vestiging of ondernemingsonderdeel. In plaats daarvan zitten de gekozen or-leden van elk of een aantal bedrijfsonderdelen tezamen in de gem. or. Om deze structuur succesvol te doen zijn, is het belangrijk dat de medewerkers in de verschillende onderdelen dezelfde belangen hebben. Ook moet de directie dezelfde zijn. De gem. or is geregeld in artikel 3 WOR.
Heeft u een prangende vraag over medezeggenschap? Mail deze dan naar info@ser.nl