Betrek medewerkers zo vroeg mogelijk
Nu de wereld in de ban is van het coronavirus en samenlevingen sociaaleconomisch hard worden geraakt, lijkt een item als de circulaire economie ver weg. Toch moet er juist nu aandacht zijn voor dit soort grote thema’s. Zodat we in de toekomst niet voor nog grotere uitdagingen komen te staan dan het coronavirus. Juist nu is daarbij een rol weggelegd voor de ondernemingsraad.
De vraag naar grondstoffen is de afgelopen eeuw enorm toegenomen. Dit leidt tot milieu- en klimaatproblemen, maar ook tot spanningen, omdat bepaalde grondstoffen steeds schaarser worden.
De Nederlandse economie is voor 68 procent afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland. Een circulaire economie bespaart grondstoffen, draagt bij aan vermindering van de CO2-uitstoot en maakt Nederland minder afhankelijk van andere landen.
Wat is circulair werken?
Circulair werken houdt in dat alle primaire grondstoffen worden hergebruikt en er dus geen economisch afval meer is. De overheid wil dat Nederland in 2050 volledig circulair is. In 2030 moet Nederland al 50 procent minder primaire grondstoffen gebruiken.
Uit een recente publicatie van de SER blijkt dat de transitie naar een circulaire economie in Nederland echter nog in de kinderschoenen staat. Er is dus nog veel werk te doen.
Rol ondernemingsraad bij circulair werken
De betrokkenheid van de or hierbij is terug te vinden in de WOR. Artikel 25 lid 1 onder l. schrijft voor, dat de or adviesrecht heeft bij voorgenomen besluiten die verband houden met het milieu. Er wordt daarnaast een proactieve rol verwacht van de or. In artikel 28 lid 4 van de WOR staat dat de or naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu moet bevorderen.
Dat de or belangrijke taken krijgt toebedeeld is niet voor niets. Circulair werken heeft immers grote impact op bedrijven en werknemers.
In 2017 bracht de SER een e-magazine uit waarin werknemers aan het woord kwamen die met circulair werken te maken hebben. Ondernemingsraden kunnen inspiratie opdoen uit deze verhalen. Zo blijkt dat circulair werken vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden. Daar moeten werknemers vroegtijdig op voorbereid worden en in geschoold worden.
Medewerkers weten daarnaast zelf heel goed hoe hun werk in elkaar zit en wat er nodig is om productieprocessen circulair te maken. Het is dan ook zeer aan te bevelen om medewerkers vroeg te betrekken in het traject naar een circulair bedrijf.
Lees ook: