We zijn als nieuwe ondernemingsraad net van start gegaan en er komt best veel op ons af. Hoe zorgen we ervoor dat we niet verdrinken in alle onderwerpen?
Breng structuur aan en stel prioriteiten
Veel ondernemingsraden worstelen met dit probleem. Er zijn ook zoveel onderwerpen waar een or bij betrokken kan of moet zijn. Om je werk goed te kunnen doen, is het belangrijk om daar een beetje structuur in aan te brengen en om vast te stellen waar jullie je vooral op willen focussen.
Het is aan te raden om de verschillende onderwerpen in hoofdcategorieën te verdelen, bijvoorbeeld in financiële, sociale, organisatorische zaken en arbeidsomstandigheden. Dan krijg je gelijk al een idee van wat voor soort kennis en kunde je nodig hebt om deze onderwerpen af te kunnen handelen.
Hulpmiddel om prioriteiten en strategie te bepalen
Verder hebben we bij de SER een handig hulpmiddel ontwikkeld om het gesprek over prioriteiten en or-strategie makkelijker en meer gestructureerd te laten verlopen: de KoersKaart.
De KoersKaart ziet eruit als een bordspel. Aan de hand van een aantal vragen, verdeeld over acht thema’s, krijgt de ondernemingsraad inzicht in:
- de competenties en drijfveren van individuele or-leden,
- wie de achterban is,
- met welke partijen (denk aan bestuurder, toezichthouders, vakbonden, flexwerkers, platforms, etc.) hij te maken heeft,
- welke ontwikkelingen er spelen in en om de organisatie,
- welke speerpunten de bestuurder heeft en hoe die zich verhouden tot de gesignaleerde ontwikkelingen, en
- wat de or nodig heeft om een volwaardige sparring partner te zijn.
Daarnaast helpt het de or om scherp te krijgen welke resultaten hij wil behalen, op welke termijn, en wie het beste bij welk onderwerp betrokken kan worden.
Aan het eind van de ‘speelronde’ (ongeveer twee uur) heb je een mooie basis voor de or-strategie en de prioriteiten voor de komende periode, bijvoorbeeld een jaar. Het spreekt voor zich dat het handig kan zijn om het zo opgestelde werkplan tussentijds te evalueren en bij te stellen als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat de tijdsduur die is uitgetrokken voor een onderwerp, verkeerd is ingeschat.
Op onze website staat een kort filmpje over hoe je met behulp van de KoersKaart aan de slag kunt gaan.