De zorg in Nederland staat voor veel uitdagingen. Zorgorganisaties hebben te maken met forse krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk, toenemende wet- en regelgeving, lange wachttijden en de druk van de overheid en zorgverzekeraars om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de uitgaven voor de zorg te beheersen.
Zorgorganisaties moeten hier goed en tijdig op inspelen en beleid op maken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Het vraagt om daadkrachtig bestuur en daadkrachtige medezeggenschap.
Maar juist in deze roerige tijden staat de medezeggenschap in zorginstellingen vaak onder druk. Ondernemingsraden kampen niet zelden met vacatures, omdat werknemers als gevolg van de toegenomen werkdruk zich niet kandidaat willen stellen.
Or-leden kunnen niet naar vergaderingen, want “de patiënt gaat altijd voor”. En het toenemende aantal zzp-ers en andere tijdelijke krachten binnen zorginstellingen kunnen meestal geen lid worden van de or. Zij voelen zich niet vertegenwoordigd. Dat is jammer, want goede medezeggenschap brengt organisaties aantoonbaar verder.
Nieuwe manieren om medewerkers te betrekken
Hoe kan er onder deze omstandigheden toch recht worden gedaan aan goede medezeggenschap in zorginstellingen? Het is mogelijk om naar nieuwe en aanvullende manieren te zoeken om medewerkers te betrekken. De WOR biedt hierin ook volop mogelijkheden. We noemen er een paar.
Bijvoorbeeld gebruik maken van nieuwe technieken zoals een participatie-app of dialogensoftware. Alle medewerkers, dus ook zzp-ers, uitzendkrachten enzovoort kunnen via deze communicatie-tools makkelijk bevraagd worden met een stelling of een vraag. Of organiseer als ondernemingsraad eens een wereldcafé over een belangrijk en actueel thema en haal zo belangrijke informatie op in een informele sfeer. Dit vergroot ook de zichtbaarheid van de ondernemingsraad.
Themagroepen en projectgroepen
Ook medewerkers betrekken bij medezeggenschap via themagroepen en projectgroepen is een optie. Dit kost hen aanzienlijk minder tijd dan een regulier or-lidmaatschap. Een stapje verder gaat het participantenmodel waarin verkleinde ondernemingsraden projectmatig samenwerken met medewerkers uit een participantenpool. De bankwereld maakt hier al enige tijd met succes gebruik van.
Andersom kunnen de ondernemer en de or samen de groep personen die zich or-kandidaat kan stellen vergroten door gebruik te maken van artikel 6 lid 4 WOR. Meer tips om ook flexwerkers te betrekken bij medezeggenschap zijn te vinden op de SER-website.
Een laatste tip: maak je als ondernemingsraad hard voor een goed werkoverleg, zodat medewerkers op alle niveaus mee kunnen praten.