In ons bedrijf is voor een aantal functies een aanstellingskeuring verplicht gesteld door de werkgever. Hoe zit dat eigenlijk? Hebben we daar als ondernemingsraad iets over te zeggen?
Een ondernemingsraad (or) heeft op basis van de WOR (artikel 27 lid 1 e) instemmingsrecht bij een besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van het aanstellingsbeleid. Je kunt hierbij denken aan de behandeling van sollicitanten, regelingen rond het verstrekken van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, regelingen voor inclusie, etc.
Als voor sommige functies een aanstellingskeuring verplicht wordt gesteld, dan valt dit keuringsbeleid ook onder het instemmingsrecht van de or. Let op: de or heeft geen rol bij individuele keuringen.
Onderzoek naar de fysieke of psychische gezondheid
Een aanstellingskeuring is een onderzoek naar de fysieke of psychische gezondheid van een sollicitant, als laatste onderdeel van een sollicitatieprocedure. Zo’n keuring mag alleen plaatsvinden als de uitoefening van de functie risico’s kan opleveren voor de gezondheid en veiligheid van de kandidaat of anderen. En dan alleen als de werkgever die risico’s niet met andere maatregelen (aanpassing van het werk, persoonlijke beschermingsmiddelen etc.) kan beperken.
Het gaat bij deze keuring om bijzondere functie-eisen en of de kandidaat daaraan kan voldoen – en dus in staat is de functie uit te oefenen. De keuring mag alleen gedaan worden door een bedrijfsarts. Het is nadrukkelijk geen middel om kandidaten te selecteren en mag ook zeker niet dienen om het risico op ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid in de toekomst uit te sluiten.
De NVAB heeft onlangs een nieuwe Leidraad Aanstellingskeuringen voor bedrijfsartsen gepubliceerd. Daarin staan bijzondere functie-eisen geformuleerd waarop gekeurd kan worden. Een bijzondere functie-eis kan bijvoorbeeld zijn dat iemand voor zijn werk meer dan zes uur per dag moet lopen (bijvoorbeeld een postbode) of dat hij langdurig onder koude omstandigheden (bijvoorbeeld in een koelcel) moet werken.
Wil je meer weten over aanstellingskeuringen en wat er wel/niet mag, kijk dan op de SER-themasite van de Commissie Klachtenprocedure Aanstellingskeuringen (CKA). Je kunt als or ook een klacht voorleggen aan de commissie of om advies vragen.