Zelfde arbodienst, andere bedrijfsarts

Zelfde arbodienst, andere bedrijfsarts

Heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht op het benoemen van een andere bedrijfsarts? Het bedrijf heeft een contract met een arbodienst. Daarin verandert niets.

Zelfde arbodienst, andere bedrijfsarts

Een voorgenomen wisseling van arbodienst of een wijziging van het huidige contract zou inderdaad een instemmingsverzoek moeten opleveren. Het is echter onwaarschijnlijk dat de persoon van de bedrijfsarts is vastgelegd in dat contract.

Kennismakingsgesprek

Ook al is het instemmingsrecht niet aan de orde, dat wil nog niet zeggen dat de or verder niets kan doen. Een kennismaking met de nieuwe arts ligt voor de hand. Daarin kan de or peilen in hoeverre de nieuwe bedrijfsarts op de hoogte is van de specifieke risico’s in de organisatie en bedrijfstak en daarover bijpraten.

Tijdens dat kennismakingsgesprek kan de or de basis leggen voor een herhaald contact over zes tot twaalf maanden. In dat volgende contact kan de or ook een oordeel geven over de begeleiding door de nieuwe bedrijfsarts in de praktijk, en mogelijk suggesties doen wat anders of beter zou kunnen.

Lees ook: