‘Stakingsgolf houdt nog weken aan’

‘Stakingsgolf houdt nog weken aan’

Als gevolg van de aanhoudend hoge inflatie zeggen vakbonden FNV en CNV dat de golf van stakingen nog weken zal voortduren, en misschien zelfs wel maanden, zegt het CNV. Intussen waarschuwt een oud-topman van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de loonsverhogingen in Europa tot nieuwe ‘inflatieschokken’ zullen leiden.

‘Stakingsgolf houdt nog weken aan’

‘Wij staken totdat werkgevers met hogere lonen komen die de prijsstijgingen compenseren’, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ‘Wij vragen 5 tot 10% verhoging, anders komen miljoenen werkenden financieel in de knel.’
FNV-bestuurder Yolanda Reus zegt dat de stakingsbereidheid zeer groot is. Zo wijzen leden van FNV bij Forbo het volgens de bond ‘magere loonbod’ van het bedrijf van 6,5% af. De FNV eist voor dit jaar bij Forbo een cao met een salarisstijging van 14,3% en automatische prijscompensatie.

‘Een beter moment voor loonsverhoging is er niet’

In de komende week zijn weer stakingen te verwachten in het streekvervoer en bij de Bijenkorf. Er lopen ultimatums af bij TEAM Terminal, Cabot en ING. Eerder werd ook actie gevoerd en gestaakt bij sociale werkbedrijven, de gemeenten, Douwe Egberts, zorgtaxi’s, Intertek, de touringcars en bij ETOS. Onder meer in de ziekenhuiszorg en de jeugdzorg wordt nog steeds actie gevoerd.

Streekvervoer: muurvast

De cao-onderhandelingen in het streekvervoer met werkgeversvereniging VWOV zitten volgens de bonden muurvast. De werkgevers zeggen niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. De medewerkers van bedrijven als Arriva, Qbuzz en Keolis willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen.

De stakingen voor een betere cao in het streekvervoer betreft circa 13.000 medewerkers. Voor het grootste deel gaat het om buschauffeurs.
De overheid moet met een oplossing komen voor dit voortdurende cao-conflict in het streekvervoer, zegt Marijn van der Gaag van de FNV. De bond denkt dat de werkgevers de overlast voor reizigers niet gaan oplossen. Voor 15 maart staat een stakingsdag gepland, de dag van de verkiezingen voor de provinciale staten.

Een dag later, 16 maart, is er een landelijke actiedag in de zorg, waarbij op 64 locaties van ziekenhuizen in Nederland actie wordt gevoerd. ‘De roep om verandering zwelt aan en werknemers zien dat ze niet alleen staan’, stelt de FNV.

Veel huishoudens financieel kwetsbaar

Volgens onderzoek van het CNV heeft zeker een kwart van de werkenden in Nederland meer moeite om de rekeningen te kunnen betalen. Die uitkomst krijgt steun van een op 6 maart gepresenteerd onderzoek van budgetinstituut Nibud, dat samen met Deloitte en Universiteit Leiden heeft becijferd dat in 2022 60% van de onderzochte huishoudens ‘financieel kwetsbaar of ongezond’ was. In 2021 kwam de omvang van deze groep nog uit op iets minder dan 50%.

CNV-voorman Piet Fortuin stelt dat een hoger loon voor veel mensen nodig is om te overleven. ‘Veel bedrijven maken torenhoge winsten. De economie draait goed en er is een schreeuwend tekort aan personeel. Een beter moment voor loonsverhoging is er niet.’

Vrees voor loon-prijsspiraal

Oud-topman Otmar Issing van de ECB waarschuwt overheden voor het verder oplopen van de inflatie in Europa. Zijn vrees voor een loon-prijsspiraal wordt gedeeld door hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro. Voor de NOS zei ze afgelopen zondag dat de krappe arbeidsmarkt, het geringe aantal faillissementen en blijvende inflatie alle ingrediënten geven om de vlam in de pan te laten slaan voor een loon-prijsspiraal. Zij wees daarbij ook op het effect van de overheidssteun voor de energielasten.

In februari verhoogde de ECB de rentetarieven nog met een half procentpunt. Waarschijnlijk komt er ook in maart opnieuw een verhoging met een half procentpunt. De bank hoopt daarmee de vraag in de economie af te remmen, waardoor de prijzen minder hard omhoog gaan.

Tip! Steeds vaker kan de or eigen beleid maken over arbeidsvoorwaarden. Kom in een dag veel meer te weten over je eigen accenten zetten bij maatwerk in de opleiding OR & Arbeidsvoorwaarden. Bekijk het programma en de inschrijvingsopties!

Lees ook:

Eerder verschenen