Voor verbetering van computersystemen bij de politie is 52,5 miljoen euro extra nodig. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de centrale ondernemingsraad van de politie.
Volgens de cor zijn inmiddels enkele belangrijke ict-systemen voor de politie ‘redelijk op orde.’ Maar de systemen voor operatie, handhaving en opsporing zijn achtergebleven. Zo moet nog ruim tweederde van het operationeel politieplatform worden uitgevoerd. Reden voor de ondernemingsraad om onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de stand van zaken.
Onafhankelijk onderzoek
Een Amsterdams onderzoeks- en adviesbureau heeft dat onderzoek uitgevoerd en de bevindingen vastgelegd in het rapport ‘Boedelopmaak Aanvalsprogramma’.
Volgens cor-voorzitter Rob den Besten blijkt uit het rapport dat er al veel goed werk is verricht. De bestaande achterstand is ingelopen en er is een eerste stap gezet om structureel vernieuwing te realiseren. Maar volgens Den Besten is er ook nog een lange weg te gaan.
‘Worstelen met achterhaalde digitale mogelijkheden’
‘Op veel plaatsen in het korps worstelen collega’s nog met achterhaalde digitale mogelijkheden. Zolang je bij de politie bijvoorbeeld nog geen filmpjes kan kijken op het netwerk, laat staan een website als YouTube kan bezoeken, dan lopen we nog ver achter. Er moet nog een slag geslagen worden.’
Hoewel nu de eerste toepassingen van het operationeel politieplatform beschikbaar zijn, duurt het nog drie tot vier jaar voordat het platform volledig functioneert. Den Besten: ‘Zelfs als we dat halen, dan vind ik dat een lange tijd. Ict is voor een organisatie als de politie van levensbelang. Dat mag niet zo lang duren.’
Niet weer pleisters plakken
De cor vindt dat er structureel geld beschikbaar moet zijn voor vernieuwing van de ict en dringt aan op snellere oplevering van de operationele ict-diensten. ‘Het wordt tijd om het ict-vraagstuk van de politie in één keer op te lossen en niet weer pleisters te plakken,’ zegt Den Besten.
De korpsleiding zegt in een reactie te erkennen dat er nog veel werk verzet moet worden. Er wordt onder meer ingezet op de vernieuwing van informatiesystemen voor de meer specialistische onderdelen van de politie, zoals de recherche.
De ondernemingsraad zegt ervan uit te gaan dat de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid en de Tweede Kamer een luisterend oor zullen hebben voor de ict-noden van het korps.
Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) komt volgens een woordvoerster volgende maand met een beleidsreactie.
Lees ook:
Tip! Wil je als or digitale vaardigheden ontwikkelen, kom dan naar de opleiding Power OR digitaal: in één dag alle tips en tricks om optimaal te werken met digitale tools!
Geef een antwoord