In het regeerakkoord wordt veel aandacht besteed aan het ontslagrecht. Waar moet u als ondernemingsraad rekening mee houden?
Met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) moest het ontslagrecht eenvoudiger worden. Werkgevers moesten werknemers sneller kunnen ontslaan om de dynamiek op de arbeidsmarkt te vergroten. In de praktijk is deze doelstelling niet bereikt. In het nieuwe regeerakkoord wordt daarom voorgesteld het ontslagrecht zo aan te passen dat het wèl eenvoudiger wordt.
Limitatieve gronden
Een belangrijke wijziging van het ontslagrecht in de WWZ was de introductie van de acht limitatieve gronden op basis waarvan een arbeidsovereenkomst kan worden beëindigd. Limitatief, omdat niet op basis van een andere grond beëindigd kan worden.
Bovendien moet aan alle voorwaarden van de betreffende ontslaggrond worden voldaan (een “voldragen ontslaggrond”). Een voorbeeld: als de werkgever de arbeidsrelatie op grond van disfunctioneren wil beëindigen, moet hij aantonen dat werknemer:
(a) onvoldoende functioneert,
(b) hierover tijdig is geïnformeerd,
(c) een reële kans heeft gekregen zijn functioneren te verbeteren,
(d) de problemen niet het gevolg zijn van onvoldoende scholing of de arbeidsomstandigheden.
Aan deze eisen wordt niet snel voldaan. Sinds de invoering van de WWZ is dan ook circa 70 procent van de ontbindingsverzoeken op basis van disfunctioneren afgewezen.
Wanneer een werkgever met meerdere ontslaggronden te maken heeft (een discussie over disfunctioneren leidt bijvoorbeeld tot een verstoorde arbeidsverhouding), maar er geen sprake is van één (of meer) voldragen gronden (per ontslaggrond wordt niet aan alle voorwaarden voldaan), dan is het op grond van de WWZ niet toegestaan om ontslaggronden te combineren. Dit in tegenstelling tot het oude ontslagrecht.
Onvoldragen ontslaggronden mogen worden gecombineerd
Met de WWZ is het ontslagrecht dus eerder verzwaard dan vereenvoudigd. Om dit probleem op te lossen stelt het nieuwe kabinet voor om weer toe te staan dat meerdere onvoldragen ontslaggronden mogen worden gecombineerd.
Dit betekent dat niet langer aan de strenge eisen van de verschillende individuele gronden hoeft te worden voldaan. De rechter krijgt meer ruimte om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, mits duidelijk is dat partijen niet meer met elkaar verder kunnen.
Het ontslagrecht wordt op basis van de plannen uit het regeerakkoord dus wèl eenvoudiger. De vraag is in hoeverre deze voorstellen zullen worden omgezet in wetgeving. Wij houden u graag op de hoogte.
Carola Meyer-De Swaan is advocaat bij Boontje advocaten.
Meer weten over nieuwe regelgeving? Kom naar de Or wetgeving en actualiteitendag
Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving in 2018? In één dag ben je helemaal op de hoogte op de Wetgeving- en Actualiteitendag op 22 maart. Bekijk het programma.
Meer lezen over het nieuwe arbeidsrecht?
In het boek Het nieuwe arbeidsrecht komt de Wet werk en zekerheid aan de orde en wordt aandacht besteed aan de eerste rechtspraak en evaluatieresultaten. De positie van de ondernemingsraad wordt in een apart hoofdstuk behandeld.
Geef een antwoord