Wanneer vallen nieuwe adviesaanvragen onder het sociaal plan dat gold tijdens de hoofdadviesaanvraag?
ING vroeg in 2016 in een hoofdadviesaanvraag onder meer advies over de voorbereiding van het ‘outsourcen‘ van activiteiten van Finance operations (GFS) naar de ING-locatie in Manilla. Daarbij werd gemeld dat op alle vervolgadviesaanvragen het Sociaal Plan 2016-2017 van toepassing zal zijn.
ING bereikte met de vakorganisaties overeenstemming over een nieuw sociaal plan 2018-2022. Op 22 november 2017 legt de bestuurder een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad voor waarin staat dat het Sociaal Plan 2018-2022 hierop van toepassing is.
De or adviseert negatief, omdat deze nieuwe adviesaanvraag voortvloeit uit de hoofdadviesaanvraag waarop het Sociaal Plan 2016-2017 van toepassing dient te zijn.
Ondernemingskamer
De ondernemingsraad stelt dat de toezegging (in de hoofdadviesaanvraag) hier moet worden nagekomen, namelijk dat het Sociaal Plan 2016-2017 geldt voor alle vervolgadviesaanvragen van die hoofdadviesaanvraag. De or maakt echter onvoldoende duidelijk op welke wijze sourcing deel is van deze adviesaanvraag.
Ook de stelling van de or dat het besluit de GFS-organisatie gereed maakt voor sourcing, is onvoldoende aannemelijk gemaakt.
ING heeft met redenen betwist dat zij voorbereidingen treft voor het sourcen van werkzaamheden van GFS. Twee werknemers van andere ING-locaties in Amsterdam zijn tijdelijk ingezet om vacatures te vervullen. Het ging dus niet om het verplaatsen van GFS-werkzaamheden naar andere ING-locaties.
De conclusie is dat sourcing geen onderdeel is van de onderhavige adviesaanvraag. Deze kan dan ook niet worden aangemerkt als een vervolg op de hoofdadviesaanvraag. Het Sociaal Plan 2016-2017 is daarom niet van toepassing.
Commentaar
Wanneer een reorganisatie in fases verloopt, kan het redelijk zijn dat alle werknemers die gevolgen daarvan zullen gaan ondervinden, aanspraak kunnen maken op eenzelfde pakket aan sociale maatregelen.
Door wijziging van wetgeving of door het aflopen van een sociaal plan, kunnen voor een vervolgbesluit soms de dan geldende maatregelen worden toegepast. In beginsel mag dat, tenzij er in het verleden is afgesproken dat alle werknemers onder dezelfde maatregelen zullen vallen.
Voor ondernemingsraden is het zaak goed af te bakenen welke vervolgbesluiten in de toekomst nog aan de orde zullen komen die onder het bereik van die afspraken gaan vallen. Is dit onvoldoende duidelijk, dan moet de or kunnen aantonen dat een vervolgbesluit nog onder die afspraak valt. Uit deze zaak blijkt dat dit soms moeilijkheden kan opleveren.
Gerechtshof Amsterdam (OK), 19 oktober 2018, ECLI:NL:GHAMS:2018:4043
Loe Sprengers, Advocaat bij Sprengers Advocaten.
Ontwikkel jezelf op de Or Workshopdag!
Waarin wil jij je ontwikkelen? Kies uit een scala aan workshops, bijvoorbeeld de workshop Denkfouten in de adviesaanvraag.
Binnen één dag naar optimaal functioneren dankzij de Or Workshopdag op 21 mei.
Geef een reactie