Ondernemingsorganisaties zijn zeer bezorgd over de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen voor een CO2-heffing. De heffing zet de Nederlandse industrie op achterstand ten opzichte van het buitenland. En het mogelijke heffen van belasting over de onvermijdbare uitstoot is een ‘enorm risico’ voor de miljarden aan benodigde investeringen en banen, zo luidt de kritiek.
Er komt, in de woorden van minister Wiebes, ‘een verstandige en objectieve, stevige heffing’ op de vermijdbare uitgestoten tonnen CO2. De heffing begint in 2021 met 30 euro per ton en loopt lineair op naar 125 tot 150 euro per teveel uitgestoten ton CO2 in 2030. De bedragen zijn inclusief de ETS-prijs, de al bestaande Europese heffing.
‘Het prijst Nederlandse bedrijven uit de internationale markt’
Brancheorganisaties in de industriële sector, zoals de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en de technologische industrie (FME), vrezen dat de heffing leidt tot een concurrentienadeel. ‘Dit kan en mag bedrijven niet dwingen tot onrendabele investeringen’, zeggen ze in een reactie. ‘Het prijst Nederlandse bedrijven uit de internationale markt, belemmert investeringen in duurzame innovaties en bedreigt de werkgelegenheid.’
De branche vindt dat de regeling omgeven is met veel onzekerheid en wil betrokken worden bij verdere uitwerking van de regels. Ook ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de hoofdlijnen van de plannen onduidelijk zijn.
‘Onzekerheid maakt dat de industrie nu al terughoudend wordt’
Zo is het volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer onzeker of ook de onvermijdbare CO2-uitstoot toch onbedoeld kan worden belast. ‘Die onzekerheid maakt dat de industrie nu al terughoudend wordt met nieuwe duurzame investeringen en daarmee is niemand gediend, als we juist willen uitgroeien tot een groene koploper.’
Ook bij het midden- en kleinbedrijf leven grote vraagtekens over de plannen in het klimaatakkoord. Volgens voorman Jacco Vonhof van MKB-Nederland is het nog volstrekt onduidelijk wat de optelsom is van alle maatregelen voor het mkb. ‘Het kabinet geeft hierover geen inzicht en dat is teleurstellend’.
GroenLinks wil plannen flink aanscherpen
Voor de politieke haalbaarheid van de plannen van het klimaatakkoord is de steun van oppositiepartijen GroenLinks en PvdA van groot belang. De beide partijen vinden de kabinetsplannen echter ‘niet groen en niet eerlijk genoeg’. Volgens de PvdA zijn in de laatste plannen de lasten wat verschoven van burgers naar bedrijven, maar is de betaalbaarheid voor burgers nog altijd een punt van zorg.
GroenLinks ziet in het klimaatakkoord ‘niet de groene en sociale doorbraak die nu echt nodig is’, en zegt de komende tijd te zullen strijden om de plannen flink aan te scherpen.
Ook Milieudefensie en Greenpeace hebben kritiek op de voorgestelde CO2-heffing voor de industrie. De heffing biedt niet de garantie dat de klimaatdoelen worden gehaald. Het blijft onduidelijk vanaf wanneer grote vervuilers de heffing daadwerkelijk betalen, zeggen de milieu-organisaties.
Ondernemingsraden
In april van dit jaar schreven 17 ondernemingsraden gezamenlijk een brief aan premier Rutte en de Tweede Kamer, waarin ze vroegen geen CO2-belasting in te voeren. De raden verwezen daarbij naar het adviesrecht in de WOR. Het ‘voorgenomen besluit’ tot het heffen van belasting zou beschadigend kunnen uitpakken en gevolgen hebben voor het personeel.
In maart van dit jaar schreven de ondernemingsraden al een protestbrief naar de lijsttrekkers van de partijen voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarin stelden ze dat een CO2-belasting hun bedrijven ‘direct in de rode cijfers kan storten’.
Milieubeleid en de bevoegdheden van de ondernemingsraad
Het milieubeleid van de onderneming valt onder de bevoegdheden van de ondernemingsraad. Op grond van artikel 28 WOR stimuleert de or dat de bestuurder de zorg voor het milieu serieus neemt. De or kan het initiatiefrecht inzetten. Belangrijke maatregelen in het kader van milieuzorg zijn adviesplichtig volgens artikel 25 lid 1 WOR.
Lees ook:
Studiedag Ambtelijk Secretaris
Tijdens de Studiedag Ambtelijk Secretaris op 1 oktober staat de rol van de AS bij verandertrajecten centraal.
Een exclusieve dag om jezelf te ontwikkelen! Bekijk het programma.
Leer tijdens het Or Communicatie Event op 8 oktober hoe je door betere communicatie je invloed als or kunt vergroten.Bekijk het programma van deze dag.
Geef een antwoord