De FNV meldt dat het een ‘vertrouwenspact’ heeft afgesloten met ventilatiesysteembouwer Biddle in het Friese Kootstertille. Hierdoor kan niemand tot 22 september 2021 gedwongen worden ontslagen.
In september dreigden acties bij Biddle. Het Britse moederbedrijf, Carver Group, wilde bij een reorganisatie 17 mensen ontslaan, maar zag daar eind augustus van af na een ultimatum van de vakbonden. Biddle weigert echter harde garanties te geven dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De ondernemingsraad had negatief geadviseerd over de reorganisatie.
Biddle wil reorganiseren. Van de 64 arbeidsplaatsen moeten er 17 verdwijnen. Namens haar leden eisde de FNV per ultimatum een beter eindbod over de transitievergoeding die het bedrijf voor deze mensen moet betalen. Vlak voor het einde van het ultimatum kwam de toezegging van het moederbedrijf. Maar die mondelinge toezegging aan de or van Biddle wilde de directie niet op papier zetten.
- Tip! Goed communiceren met de bestuurder over reorganisaties is belangrijk. De digitale sessie ‘Or-bijdragen aan een kansrijke strategie’ op 25 november, onderdeel van de Landelijke Or-dagen, leert je als or hoe werknemersbelangen voldoende aandacht krijgen en hoe blinde vlekken, arrogantie en gebrek aan realiteitszin vermeden kunnen worden. Bekijk het programma van deze dagen.
Goed sociaal plan
De bonden vinden dat de medewerkers van Biddle een oor is aangenaaid. Ze eisen een goed sociaal plan nu het bedrijf geen baangaranties geeft voor de komende 12 maanden. De medewerkers bereiden samen met de bonden acties voor. Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal licht dat toe: ‘De mensen die in de toekomst ontslagen worden, hebben recht op een goede vertrekregeling die we in een sociaal plan kunnen vastleggen.’ Dat sociale plan is er nu volgens de vakbond. En het treedt per direct in werking als Biddle zich de komende 12 maanden niet houdt aan de werkgarantie. Het sociaal plan heeft een looptijd van drie jaar. Ook als Biddle zich door de coronacrisis niet kan houden aan de afspraken.
De leden van de vakbond hadden het eindbod van de werkgever eind august afgewezen en waren bereid om actie te voeren. De ondernemingsraad zou volgens Wilma Nieveen al eerder een negatief advies hebben uitgebracht over de reorganisatie. Nieveen: ‘De or wil ook in overleg treden met de werkgever om het aantal boventalligen te reduceren.’ Beide partijen willen dat er een gezond bedrijf overeind blijft staan voor de huidige en toekomstige werknemers in het Friese Kootstertille.
- Tip! Als OR is het belangrijk juist nu zicht te krijgen op de veranderingen die de bestuurder wil (of moet) doorvoeren. Tijdens de Studiedag OR Verandertrajecten leer je in één dag hoe je samen een verandering succesvol kunt maken.
Gazelle award
Het eindbod waar het bedrijf op 26 augustus mee kwam, omschrijft Nieveen als minimaal. ‘Het bedrijf beschikt over voldoende financiële middelen. Vorig jaar heeft Biddle nog een FD gazelle award ontvangen. Voorwaarden voor een dergelijke nominatie is drie jaar lang minimaal een omzetgroei van twintig procent.’
‘Gebakken lucht’
Het CNV noemde het feitenrelaas waarmee de directie de noodzaak tot besparingen en reorganisatie onderbouwde ‘gebakken lucht’. Die feiten zouden de noodzaak om het personeelsbestand met bijna een kwart in te krimpen moeten staven, en bewijzen dat er geen geld is voor een adequate compensatie voor de werknemers. ‘Dat geld is er wel’, stelt bestuurder Roderik Mol van CNV Vakmensen onomwonden. En dus eist hij een goed sociaal plan.
Passende transitievergoeding
CNV en FNV eisen een transitievergoeding die past bij een bedrijf dat afgelopen jaren hoge winsten heeft gemaakt, en ze willen een kwalitatief goede ondersteuning bij outplacement. Waaronder een opleidingsbudget en vergoeding van de kosten voor outplacement. Met het ultimatum wilde de FNV Biddle een kans geven om met een fatsoenlijk bod te komen. ‘In Friesland liggen de banen niet voor het oprapen en we hebben ook nog te maken met de coronacrisis.’
Ook let de FNV er streng op dat er geen flexkrachten in de plaats komen van echte banen. Het bedrijf heeft eerder al vaste medewerkers vervangen door uitzendkrachten. Nieveen: ‘Daarmee wentelt Biddle het ondernemersrisico af op de maatschappij en worden arbeidsvoorwaarden verslechterd om meer winst te maken.’
Lees ook:
- Het nieuwe ontslagrecht volgens de Wab
- Bang voor een corona-reorganisatie?
- Or is niet gebonden aan sociaal plan van vakbonden
Opleiding Or en organisatieverandering op 5 november
Voor een professionele ondernemingsraad is het belangrijk dat hij organisatieverandering zowel conceptueel als praktisch kan benaderen. Deze tweezijdige benadering staat dan ook centraal tijdens de training. Strategie, structuur en cultuur worden daarbij op inzichtelijke en handzame wijze met elkaar verbonden, zodat de or zijn rol van volwaardige gesprekspartner glansrijk kan vervullen.
Geef een antwoord