Vanaf 1 december was er weer geld beschikbaar voor gratis ontwikkeladvies. Het budget zou voldoende moeten zijn voor 50.000 aanvragen. Ook gratis korte opleidingen of cursussen volgen was mogelijk. Dit alles valt onder de vlag van het programma NL Leert Door. Toch meldt De Volkskrant dat het loket inmiddels weer is gesloten. Reden: de 50.000 aanvragen zouden zijn vergeven.
Voor scholing kunnen werknemers en werkgevers bestaande regelingen gebruiken. Zoals de fiscale studieaftrek of het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) voor hun branche of bedrijfstak. Werkenden en werkzoekers konden ook een gratis ontwikkeladvies aanvragen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Zo’n ontwikkeladvies is onderdeel van het programma NL Leer Door. Het kabinet heeft er 50 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Het bleek niet voldoende.
NL Leert Door
Ook werkgevers kunnen NL Leert Door gebruiken. Als ze de tweede NOW-subsidieregeling hebben gebruikt zijn ze verplicht om de werknemers te wijzen op de mogelijkheden voor om-, her- en bijscholing. Gebruikt de werkgever (ook) de derde NOW, dan moet hij bij ontslag afspraken maken met het UWV over begeleiding naar ander werk. Doet de werkgever dat niet, dan kan het UWV 5 procent extra inhouden op de subsidie. Ook de OR of personeelsvertegenwoordiging kan de werkgever hierop aanspreken. Bijvoorbeeld op grond van het informatierecht, of het initiatiefrecht binnen de WOR.
Persoonlijk ontwikkeladvies
Onderdeel van dat crisisprogramma is een gratis persoonlijk ontwikkeladvies. Hierin krijgen mensen zicht op hun kansen op ander of beter werk tijdens deze crisis. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Het levert een ontwikkelplan op, met acties die iemand kan nemen gericht op duurzame inzetbaarheid. De regeling staat open voor alle werkenden, ook voor zelfstandigen en flexwerkers. Per afgerond ontwikkeladvies kan de loopbaanadviseur 700 euro claimen bij het Rijk.
- Tip! Het bedrijfsleven zit in zwaar weer door de coronacrisis. Bereid je als or goed voor op de lastige afwegingen die je zeer binnenkort moet maken. Kijk je prioriteiten na met het nieuwe boek ‘Corona en recessie’, geschreven door Niko Manshanden.
Wie (ander) werk zoekt, kan zich aanmelden bij een erkend loopbaanadviseur. Informeer of de adviseur meedoet aan het programma NL Leert door. De eisen die het Rijk stelt aan deze adviseur staan hier. Verwijzingen naar organisaties die kunnen helpen bij een persoonlijk loopbaanadvies zijn te vinden onder aan deze webpagina. Leden van het CNV kunnen ook terecht bij James. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie af. Subsidie aanvragen voor al gegeven loopbaanadviezen of al geregistreerde aanvragen kan sinds 1 oktober. Loopbaanadviseurs kunnen zich registreren op het portaal van ontwikkeladvies.
Ook korte cursussen en opleidingen
Sinds 1 december kunnen werkenden en werkzoekers ook cursussen en korte opleidingen volgen op kosten van het crisisprogramma NL Leert Door. Per 1 december had het programma 14 opleiders hiervoor erkend. Ze zijn te vinden met deze zoekmachine. Het gaat om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of de eerste module van een langer omscholingstraject. Zo kunnen mensen makkelijker aan ander werk komen binnen de organisatie waar ze al werken, of beter inzetbaar te worden bij andere bedrijven. Maar het kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere kansen op werk.
Meer informatie
De 2e aanvraagtermijn voor het ontwikkeladvies en de korte opleidingen zou al op 1 december na enkele uren zijn overtekend. Voor 2021 is opnieuw 30 miljoen euro beschikbaar voor gratis scholing. Het ministerie van SZW heeft nog geen geen derde ronde gepland voor gratis loopbaanadviezen. Alle details van de subsidieregeling zijn te vinden in deze publicatie in de Staatscourant. Een overzicht van het crisisprogramma NL leert door biedt deze start- of landingspagina bij de Rijksoverheid.
Lees ook:
- De voorwaarden van NOW 3.0 – update –
- ‘3e NOW verloopt voorspoedig’ – regeling mogelijk niet versoberd
Kennisbank OR in de praktijk
Wees als ondernemingsraad goed voorbereid! Met de kennisbank OR in de praktijk heb je altijd toegang tot een schat aan tools, adviezen en artikelen voor een succesvolle uitoefening van je or-werk, met juridische tips en toelichtingen over de meest voorkomende or-zaken. Probeer het een maand uit voor maar € 10,-! Nu met gratis boek Ondernemingsraad en (corona)recessie t.w.v. € 24,95.
Graag kom ik in aanmerking voor een adviesgesprek.
Gezien mijn jarenlange ervaring in verkooporganisaties, wil ik me graag maatschappelijk inzetten.
Ik hoor graag,
Groet Fré