Het doek is nu echt gevallen voor het modeconcern NXT Fashion. Volgens vakbond AVV heeft de rechtbank Amsterdam het faillissement uitgesproken dat werknemers van de kledingwinkels samen met de bond zelf hadden aangevraagd.
‘Uiteraard is het jammer dat er hiermee ruim driehonderd werknemers op straat komen te staan, maar dit einde was al bijna onvermijdelijk’, laat vakbondsvoorzitter Martin Pikaart weten. Op 8 februari vroeg het personeel het faillissement van NXT Fashion aan, omdat de salarissen van januari niet waren uitbetaald. Op dezelfde dag vroeg eigenaar Martijn Rozenboom om uitstel van betaling. Dat werd toegewezen.
Geen omzet, geen subsidie
NXT Fashion had de noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) aangevraagd. Het UWV zou de aanvraag hebben geweigerd omdat de winkelketen een nieuwe onderneming is. Het UWV vergelijkt hiervoor het omzetverlies over 3 aaneengesloten maanden met de loonsom van juni 2020. Miss Etam en Steps zijn in september vorig jaar verkocht aan NXT Fashion, met als eigenaar Martijn Rozenboom.
- Tip! Als or-lid moet je bij reorganisaties of bedrijfssluitingen ook financiële stukken kunnen lezen en begrijpen. In één dag weet je er meer van: op 29 juni 2021.
Volgens Rozenboom is het bedrijf ‘buiten eigen schuld om’ gesloten door de lockdownmaatregelen van de overheid. ‘Hierdoor is onze omzet nihil’, aldus de getergde eigenaar. Vakbondsbestuurder Martin Pikaart van AVV vindt dat Rozenboom zich ten onrechte verschuilt achter het UWV. ‘Kennelijk vindt hij dat als er geen NOW wordt overgemaakt, dat hij dan ook geen salaris hoeft te betalen.
Bestuurlijke chaos
Aan het faillissement gaat een steekspel vooraf tussen Rozenboom, AVV en de ondernemingsraad. AVV beschuldigt Rozenboom ervan de modeketens sinds de aankoop stap voor stap te hebben ontmanteld. Ook een artikel in het NRC wijst op ‘bronnen’ die bevestigen dat de nieuwe eigenaar de winkels niet tijdig heeft bevoorraad.
Toen Rozenboom de ketens in bezit kreeg hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Die werden vrij snel na de aankoop verkocht. .Ondanks beloften van Rozenboom aan de vorige curator dat hij de groep als geheel zou herstarten. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek.
AVV stapte samen met de ondernemingsraad van Miss Etam meermaals naar de Ondernemingskamer. Aanleiding waren niet betaalde lonen en eenzijdig doorgezette reorganisatieplannen. Op de laatste dag van vorig jaar gebeurde dat opnieuw. Bij deze reorganisatie zouden veel ontslagen vallen op het hoofdkantoor en bij distributiecentra. Hoewel Rozenboom bij aankoop van de modeketens had beloofd dit niet te doen. Een advies afwachten van de or hierover vond hij overbodig. Hoewel hij in oktober had beloofd de or te erkennen als gesprekspartner. Volgens Rozenboom liep de hele transformatie van het bedrijf vast op die halsstarrige houding van de or.
Lijdensweg
AVV is blij dat de ‘lijdensweg’ voor werknemers nu ten einde is en er in elk geval duidelijkheid is. Volgens Pikaart heeft Rozenboom een aantal bv’s overgehouden aan de doorstart waar nog waarde in zit, zoals het merkrecht. De vakbondsman hoopt dat de curatoren grondig onderzoek zullen doen naar de handelwijze van de zakenman.
Rozenboom zelf stelde vorige week al dat hij zwaar teleurgesteld was. Hij noemde de gang van zaken ‘ontzettend triest voor de werknemers. Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan.’
Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021
De Or wetgeving- en actualiteitendag op 25 maart 2021 brengt je helemaal op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen. Kennis die van belang is voor je dagelijkse or-praktijk.
Geef een reactie