Na een verloren aanbesteding gaat het personeel van de ene beveiliger over naar de andere, die de aanbesteding heeft gewonnen. De vraag is of de medezeggenschap mee overgaat met de ‘overgenomen’ medewerkers.
Zowel SDBV als Securitas verrichten beveiligingswerkzaamheden op luchthaven Schiphol. Na een aanbestedingsprocedure verliest SDBV zijn werkzaamheden voor de landside surveillance, met zo’n 80 medewerkers, aan Securitas. De ondernemingsraad van SDBV vordert in kort geding dat Securitas de ondernemingsraad na de overname als zodanig erkent, als aanspreekpunt voor de medewerkers van SDBV die overgaan.
Blijft de onderneming als eenheid bestaan?
De rechter is het met de ondernemingsraad eens dat sprake is van overgang van onderneming. Volgens de Europese Richtlijn die de basis vormt voor een dergelijke overgang, behouden de vertegenwoordigers van de betrokken werknemers hun positie en functie. Of dat betekent dat de ondernemingsraad van SDBV mee ‘overgaat’ hangt af van de vraag of de onderneming ‘als eenheid’ blijft bestaan.
Dat is volgens de rechter in deze zaak niet het geval, omdat de 80 medewerkers van SDBV met werknemers van Securitas worden samengevoegd in een nieuw onderdeel, met een eigen organisatiestructuur en eigen aansturing. Daar komt bij dat Securitas een eigen ondernemingsraad heeft. Hierdoor is de vertegenwoordiging van alle in de onderneming werkzame personen, waaronder de (voormalige) SDVB medewerkers, voldoende gewaarborgd.
Commentaar
De vormgeving van de medezeggenschap na een overgang onderneming is niet in de wet geregeld. Dat leidt regelmatig tot discussie, zien we ook in deze uitspraak. Eigenlijk gaat een ondernemingsraad alleen ‘mee over’ als de hele onderneming overgaat. Bovendien moet die onderneming na de overname nog steeds een zelfstandige en als zodanig in het maatschappelijk verkeer herkenbare eenheid zijn. Zie de definitie in artikel 1 lid 1 en onder c WOR.
Dat maakt het zo belangrijk om vóór de overname afspraken te maken over inrichting van de medezeggenschap ná de overname. Doe dat met de overnemer en met zijn ondernemingsraad. Bijvoorbeeld door extra OR-zetels te eisen, of een onderdeelcommissie. Dat geeft werknemers die zich met een overname geconfronteerd zien, in ieder geval de zekerheid dat behartiging van hun belangen tot op zekere hoogte gewaarborgd blijft.
Rechtbank Noord-Holland, sector Kanton 2 december 2020 (ECLI:NL:RBNHO:2020:10136)
Joost van Mierlo
De Voort Advocaten | Mediators
OR & Organisatieverandering
Flexibilisering, robotisering, krappe arbeidsmarkt, veranderende klantenvraag en concurrentieverscherping… Het kan allemaal leiden tot fusies en reorganisaties. Een professionele ondernemingsraad moet hierover conceptueel en praktisch kunnen adviseren. Deze tweezijdige benadering staat centraal tijdens de eendaagse training OR & Organisatieverandering, onder andere op 29 april en 16 november 2021. Bekijk het programma en schrijf nu in!
Geef een reactie