Als pleitbezorger van duurzame ontwikkeling toog ik laatst met wat spullen die ik niet meer gebruikte, waarop ik was uitgekeken of die alleen maar ruimte innamen naar een kringloopwinkel in de buurt.
De spullen waren compleet en schoongemaakt, afgezien van een klein vlekje op een Perzisch tapijt. Het echtheidscertificaat kon dat echter niet compenseren: dat ding kwam niet langs de kringloopwerkster en was dus helaas geen tweede leven beschoren. Toen vervolgens een rolgordijn werd geweigerd omdat dat ding niet meer in de verpakking zat, had ik het helemaal gehad: naar de aangrenzende milieustraat ermee!
De kringloopshop
Na van die teleurstelling – het in de milieustaat dumpen van spullen die een tweede leven verdienen – te zijn bijgekomen, toch maar even op de website van betreffende winkel gekeken. Wellicht had ik iets gemist en moest ik mijn beeld bijstellen.
Het eerste wat ik moest bijstellen was het begrip kringloopwinkel. Geen ‘winkel’, maar ‘shop’ zo las ik. Bij een kringloopshop kun je, naast een gezellige bibliotheek, terecht ‘voor de leukste en mooiste meubels, elektronische apparaten, kleding, servies, speelgoed en allerlei andere kringloopschatten’.
Geen afvalverwerking, maar duurzame ontwikkeling
Langzaam begon het tot me door te dringen dat wat ik had aangeboden niet onder die ‘Bijenkorf promotietekst’ viel. De ambitie zo bleek is: ‘samen met burgers, overheden, bedrijven en instellingen zoeken we constant naar slimme en duurzame oplossingen om afval te verminderen, grondstoffen te scheiden, spullen een tweede leven te geven en mensen kansen te bieden’. Ik bezocht niet de site van een afvalverwerker, maar van een ambitieuze onderneming die een bijdrage wilde leveren aan duurzame ontwikkeling.
‘Voor het realiseren van die ambitie is echt nog een lange weg te gaan’ zo las ik verder. ‘Zo moet ook de bewustwording van medewerkers worden versterkt’. Kennelijk was betreffende medewerkster de eerste die zich ervan bewust werd dat alleen spullen die geschikt zijn voor een Bijenkorf-outlet in aanmerking komen voor gratis, ja ja gratis, afgifte.
Operational Excellence
Om die bewustwording ook tussen de oren van de andere medewerkers te krijgen, krijgen deze allemaal de introductiecursus: Operational Exellence. De milieustraat wil namelijk ‘blijven werken aan het verduurzamen van haar bedrijfsvoering (planet) en het duurzaam inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (people), afgestemd op de markt met een robuust financieel perspectief (profit)’.
Ik kan me niet voorstellen dat de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt daar reikhalzend naar uitkijken. Uitgezonderd de directeur natuurlijk, maar die heeft dan ook een hele flinke afstand tot zijn medewerkers. En de OR lijkt diezelfde afstand tot zijn achterban in acht te nemen …
Ondernemingsraad & VGWM
De Arbowet geeft ondernemingsraden veel vrijheden en ook verantwoordelijkheden om passende maatregelen voor te stellen op veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in je eigen organisatie. Hoe gebruik je die ruimte goed? Hoe stem je taken en verantwoordelijkheden goed af tussen or en vgwm-commissie? Wat doet de preventiewerker? Hoe gebruik je de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)? Volg de eendaagse cursus Ondernemingsraad & VGWM, op 30 juni of 1 december 2022 en blijf een volwaardig gesprekspartner van de directie bij alle arbogerelateerde vraagstukken in het bedrijf.
Geef een antwoord