Reorganisaties? Dit is het topje van de ijsberg!

Reorganisaties? Dit is het topje van de ijsberg!

Of het aantal reorganisaties toeneemt? Ja! Roepen Renu00e9e Huijsmans en Rick van Herk volmondig. Ze zijn beiden advocaat bij De Clercq Advocaten Notariaat, een kantoor dat onder andere is gespecialiseerd in reorganisaties en fusies. Volgens Renu00e9e en Rick is wat we nu in het nieuws horen en zien over reorganisaties bij grote ondernemingen als KLM, NS, ING en Heineken het topje van de ijsberg. Veel meer organisaties zijn ermee bezig.

Shutterstock

Voorgenomen of ingezet beleid?

De or heeft een adviesaanvraag ontvangen waarin een reorganisatie wordt aangekondigd. Er zullen tientallen fte verdwijnen. Kan het zijn dat, voordat de or hier een advies over geeft, er al maatregelen genomen worden, zoals het niet meer opvullen van een vacature?

De kool en de geit

Zodra er zich een ernstige gebeurtenis voordoet, zoals een (corona)crisis, wil iedereen wat van de ondernemingsraad. Hoe houdt de ondernemingsraad het roer recht? Neem een voorbeeld aan een oude Griekse held.

Afspraak is afspraak

Mag de werkgever na een fusie afwijken van de afspraak met de ondernemingsraad om over te gaan naar eenhoofdig bestuur?

Adviestraject: ook aanvullende informatie telt mee

Een medisch centrum kondigt aan de afdeling communicatie te willen reorganiseren. De ondernemingsraad brengt een negatief conceptadvies uit, omdat hij het plan onder andere niet concreet genoeg vindt en het niet voldoet aan toezeggingen.

Wij hebben toch adviesrecht?

In onze organisatie ligt een plan voor transitie van de managementstructuur. De staf wordt opgeheven waardoor er alleen nog lijnmanagement is. Sommige stafmanagers worden lijnmanagers. Onlangs hebben we ook een nieuwe bestuurder gekregen. Dit alles wordt ons als ondernemingsraad telkens alleen mondeling meegedeeld. De bestuurder vindt dat voldoende. Wij hebben toch adviesrecht?