Nieuws

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

OR uitgever van De Limburger naar rechter om fusie tegen te houden

De ondernemingsraad van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, is naar de rechter gestapt. De OR wil zo een besluit tegenhouden om te fuseren met De Telegraaf/Noordhollands Dagblad en met de kranten in Friesland, Groningen en Drenthe.

Shutterstock

Eigen risico dragen of niet? Deadline voor de keuze nadert

Bestuurders die per 1 januari 2025 willen beginnen of stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet of WGA moeten hun keuze uiterlijk 1 oktober 2024 doorgeven aan de Belastingdienst. De or heeft adviesrecht op het voorgenomen besluit.

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

AI-verordening gaat in: werk aan de winkel voor de or

Sinds 1 augustus 2024 is in de gehele Europese Unie de AI-Verordening van kracht. Deze wet stelt in de komende tijd verschillende eisen aan zowel ontwikkelaars als gebruikers van kunstmatige intelligentie (AI). Kennis van de verordening is ook voor de ondernemingsraad van belang.

MGL

Or dagblad De Limburger wijst fusie af

Uitgever Mediahuis van dagblad De Limburger legt een negatief advies van de ondernemingsraad van de Limburgse krant naast zich neer over een fusie met De Telegraaf en andere regionale kranten. Dat betekent dat De Limburger nu conform de WOR één maand moet wachten alvorens het directiebesluit toch uit te voeren.

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

De or van het Zuyderland Medisch Centrum steunt de verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis in Heerlen naar Geleen. Wel stelt de or dat medewerkers nauw betrokken moeten worden bij het uitwerken van de plannen.

Verplaatsing van een Europees hoofdkantoor in Nederland: hoeveel invloed heeft de Nederlandse or?

Verplaatsing van een Europees hoofdkantoor in Nederland: hoeveel...

Het hoofdkantoor van Sabic verhuisde van Sittard naar Amsterdam, ondanks negatief advies van lokale ondernemingsraden. Dit roept vragen op over lokale invloed op internationale beslissingen. Advocaat Tom Vandeginste onderzoekt deze balans en de impact op werknemers.

Ondernemingskamer: Sabic mag hoofdkantoor verhuizen

Ondernemingskamer: Sabic mag hoofdkantoor verhuizen

Chemiebedrijf Sabic mag het hoofdkantoor in Sittard verhuizen naar Amsterdam. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam op 7 maart bepaald. De ondernemingsraden van Sabic in Geleen en Bergen op Zoom brachten de voorgenomen verhuizing voor de rechter. Zij vonden dat ze te weinig betrokken werden bij de besluitvorming. Daar was de rechter het niet mee eens.

Pixabay

CNV en werknemers hekelen rol or bij sociaal plan Accell

Werknemers van fietsfabrikant Accell Group in Heerenveen hebben vrijdag 1 maart het werk boos neergelegd. De ergernis betreft het sociaal plan dat voor hen in de maak is. Vakbond CNV en het personeel hekelen daarbij de rol van de ondernemingsraad, die al akkoord zou zijn gegaan met het sociaal plan.

Meer te besteden dit jaar

Meer te besteden dit jaar

Van bijna 1 procent minder naar bijna 3 procent meer in de portemonnaie dit jaar. Met dat leuke bericht kwam het Centraal Planbureau CPB in zijn geactualiseerde Verkenning middellange termijn. Hogere loonstijgingen en minder inflatie dan verwacht zorgden voor de bijstellingen. De economie groeit dit jaar wat minder dan eerder voorzien, en de werkloosheid stijgt iets.

Or: teleurstellend einde van VDL Nedcar

De ondernemingsraad van VDL Nedcar in Born vergelijkt de sluiting van de autofabriek per 1 maart met 'een melkkoe die is leeggemolken en nu naar de slachtbank gaat. Zelfs een toespraakje voor de ontslagen medewerkers kon er niet van af.'