Gebruikmaken van or-commissies, zo doe je dat
De ondernemingsraad is bevoegd commissies in te stellen die een deel van zijn taken uit handen nemen. Dit is vastgelegd in Artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden.
De ondernemingsraad is bevoegd commissies in te stellen die een deel van zijn taken uit handen nemen. Dit is vastgelegd in Artikel 15 van de Wet op de ondernemingsraden.
De ondernemingsraad kan commissies instellen om onderwerpen en taken beter te verdelen. Daarbij kun je ook andere collega's betrekken bij het or-werk. Maar hoe zorg je dat een commissie effectief aan de slag gaat? Deze checklist helpt je op weg.
De wet is al een jaar oud - maar niet alle ondernemingsraden zijn ervan op de hoogte. Want weet jij dat je na een ernstig ongeval niet langer automatisch bezoek krijgt van de Arbeidsinspectie?
De or kan, als hij dit nodig vindt voor de vervulling van zijn taak, een of meer commissies instellen. Volg de volgende stappen om een commissie in te stellen.
Voor de medezeggenschapswereld is het interessant om te kijken wat er in de verkiezingsprogramma's staat over medezeggenschap op ondernemingsniveau, en over de positie van werknemers in de onderneming. Adviseur Frank Schreiner zocht het uit, en schreef dit artikel op persoonlijke titel.
Leden van de ondernemingsraad hebben het recht om hun werk te onderbreken voor onderling beraad. Dat geldt ook voor leden van or-commissies. Deze onderbreking is met behoud van salaris. Onderling beraad vindt plaats buiten de vergaderingen om.
De ondernemingsraad heeft binnen een organisatie een stimulerende en controlerende functie. Welke taken en bevoegdheden heeft de or precies?
De medezeggenschap van werknemers wordt primair geregeld in de Wet op de ondernemingsraden. Uitgangspunt van de wet is dat de ondernemingsraad de bevoegdheid heeft om medezeggenschap te kunnen uitoefenen. De basis daarvoor bestaat uit 5 rechten.
Vakorganisaties kunnen het Gerechtshof in Amsterdam vragen een enquête in te stellen naar wanbeleid bij een werkgever. De ondernemingsraad is zelf niet bevoegd om een verzoek tot een enquête te doen. Dat betekent niet dat de or geen rol heeft in het enquêterecht.
Ondernemer en or kunnen afspraken vastleggen op grond van artikel 32, lid 2 van de WOR. Het vastleggen van zulke afspraken noemen we een ondernemingsovereenkomst. Hoe werkt dit?