Shutterstock

Aan de slag met Arbo: nieuwe factsheets fysieke belasting

Ondernemingsraden kunnen aan de hand van drie nieuwe factsheets aandringen op maatregelen om gezondheidsklachten als gevolg van het werk te verkleinen. Volgens de laatste cijfers is het aantal werknemers met klachten aan het bewegingsapparaat weer toegenomen.

Psychisch verzuim ligt op de loer

Psychisch verzuim ligt op de loer

De onzekere VUCA-wereld gaat ons niet in de kouwe kleren zitten. Pandemie, gedwongen thuiswerken, hybride werken of toch in de kantoortuin, baan- en bestaansangst hebben vorig jaar gezorgd voor een u2018forseu2019 toename van psychisch gerelateerd verzuim. Dat constateren de FNV en arbodienst Zorg van de Zaak. ArboUnie ziet het wat minder somber in. Maar het blijft oppassen voor werkdruk en werkstress.

Walter Lammerse

Waarom verzuimpreventie nu nog meer aandacht verdient

Langzaam kruipt werkend Nederland uit de coronacrisis. Hoewel steeds meer medewerkers weer de gang naar de werkplek maken, zal thuiswerken meer dan voorheen gemeengoed worden. Anders werken en de terugkeer naar u2019normaalu2019 kunnen voor psychische druk zorgen bij medewerkers, met alle risicou2019s van dien, waarschuwt Walter Lammerse van Centraal Beheer. 'Voor werkgevers en ondernemingsraden is daarom aandacht voor verzuimpreventie juist nu van belang.'

Shutterstock

'Alarmerende groei verzuim en verloop in de zorg'

In de zorgsector is sprake van een u2018alarmerende toenameu2019 van het ziekteverzuim en van het personeelsverloop. De inzet van flexwerkers in de zorg is mede daardoor groter dan ooit. De operationele uitdagingen vormen vooral bij de inzet van personeel een steeds groter wordende bedreiging.

Weer verdere groei van arbeidsverzuim

Het arbeidsverzuim in Nederland is ook in 2018 weer toegenomen. Het verzuim kwam uit op 4,2% van de gewerkte uren. In 2017 bedroeg het verzuim 3,8%, in 2016 was het 3,5%. Vooral bij grote bedrijven komt verzuim vaker voor. Psychische klachten zorgen voor een blijvend hoog aantal verzuimdagen.

Steunpunt RI&E

Week van de RI&E: verzuim voorkomen

Verzuim en verloop onder het personeel voorkomen aan de hand van de RI&E. Dat is het thema van de Week van de RI&E, die van 11 tot 15 juni gehouden wordt. Investeringen om verzuim te voorkomen leveren op termijn het dubbele op aan baten, zo benadrukt het Steunpunt RI&E.

Pixabay

Privacyregels en ziekteverzuim: tips voor de or

Een populaire vorm van ziekteverzuimbegeleiding is het zogenaamde u2018eigen regie-modelu2019. Daarin staat het overleg tussen leidinggevende en de zieke medewerker centraal. Door recente privacyregels komt deze werkwijze zwaar onder druk te staan. Tips voor de ondernemingsraad voor de omgang met het verzuimreglement.

Flexwerk: de regie over veiligheid is weg

Uitzendkrachten hebben vaker een ongeval dan vast personeel. Dat is de tol van de vergaande flexibilisering van de arbeid. Training in veilig werken schiet er vaak bij in. Ondernemingsraden willen meer vast personeel.

Werkgever leert weinig van burn-out werknemer

Als een werknemer na een burn-out terugkeert op de werkplek, doen de meeste werkgevers niets om een nieuwe burn-out te voorkomen. Vaak wordt alleen naar de werknemer zelf gekeken, terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden moet veranderen, zegt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Arnold Bakker.

'Maak psychische aandoeningen bespreekbaar'

Ondernemingsraden en vakbonden kunnen een goede bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen op de werkvloer. Meer openheid over psychische problemen helpt verzuim te voorkomen. Voor dit doel zijn speciaal voor or en bonden hulpmiddelen ontwikkeld.