'Strengere Arbo-regels nodig bij werken in hitte'

'Strengere Arbo-regels nodig bij werken in hitte'
Beeld: Shutterstock

In veruit de meeste arbocatalogi en cao's ontbreekt een duidelijke norm om te bepalen wanneer het te heet is om te werken. Dat zegt onderzoeker Jan Popma van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Werknemers worden steeds vaker blootgesteld aan hitte op de werkplek. Dit fenomeen, bekend als hittestress, vormt een risico voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Werkgevers hebben een zorgplicht om deze risico’s te beperken. Dat kan door effectief arbobeleid toe te passen.

Onduidelijk

Popma analyseerde voor het Europese onderzoeksproject ‘ADAPTHEAT’ de afspraken die gelden op brancheniveau in Nederland. Daaruit blijkt dat het onduidelijkheid is wanneer het te warm is om te werken. In het verleden gold een wettelijke grenswaarde, maar die is in 2013 afgeschaft. “Afspraken in arbocatalogi en cao’s vullen deze leegte niet of nauwelijks op”, zegt Popma. “Wanneer er wel grenswaarden genoemd worden, verschillen deze bovendien per catalogus of cao, wat kan leiden tot rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid.”
Er zijn maar weinig catalogi die omschrijven hoe hitte op de werkvloer gemeten moet worden, terwijl daar wel wetenschappelijke overeenstemming over is.

Wat de Arbowet zegt over werken in de warmte

Maatregelen niet toereikend

De in de arbocatalogi voorgestelde maatregelen om de risico’s van hitte te voorkomen of te beperken, zijn volgens Popma ook niet altijd toereikend. ‘’Het accent ligt sterk op persoonlijke bescherming, terwijl echt preventieve maatregelen veel minder voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen aan gebouwen of organisatorische maatregelen zoals tropenroosters.

Op basis van het onderzoek van Popma doet het ADAPTHEAT-project een aantal voorstellen voor een effectief hittebeleid. De arbeidshygiënische strategie is daarbij het uitgangspunt. Hier staan technische oplossingen voorop, zoals koeling op de werkplek. Het gaat ook om organisatorische maatregelen. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten eerder als sluitstuk van de preventieve aanpak gezien worden.

Lees meer over

Beeld: Shutterstock

Hittestress op het werk: rol van or bij afspraken over gezonde arbeidsomstandigheden

Door klimaatverandering zal het aantal werknemers dat op de werkplek met hitte te maken krijgt flink toenemen. Dit heeft gevolgen voor veiligheid en gezondheid. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over hoe hittestress op de werkplek kan worden aangepakt, waarbij de or een rol speelt.

Beeld: Shutterstock

Overbelasting door tillen: zo kan de or helpen dit te voorkomen

Veel werknemers moeten regelmatig tillen voor hun werk, wat kan leiden tot gezondheidsschade. Dit kan de or doen om overbelasting door tillen te voorkomen.

Let als or hierop bij het verzuimbeleid

Let als or hierop bij het verzuimbeleid

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij het verzuimbeleid van de organisatie. Hou als or de volgende punten in de gaten.

Checklist: aandacht voor gezondheidsrisico's

De Arbowet verplicht werkgevers om alle risico's in de onderneming in kaart te brengen en preventieve maatregelen te nemen. Ook moet de werkgever de werknemers informeren over de risico's en hoe zij hiermee om moeten gaan.

Arbo? Kijk verder dan de Wor!

Arbo? Kijk verder dan de Wor!

Een or weet dat hij instemmingsrecht heeft op diverse arbo-regelingen. Dit staat namelijk duidelijk in de Wor. Maar een or heeft nog meer arbo-rechten die niet in de Wor geregeld zijn. Welke zijn dit en waar staan deze rechten?

Hoe de verworpen thuiswerkwet de bal weer bij de or legt

Hoe de verworpen thuiswerkwet de bal weer bij de or legt

Thuiswerken is een veelbesproken onderwerp, met een thuiswerkwet als gevolg. Twee jaar later is dat wetsvoorstel verworpen. Wat is de rol van de or en wat kan de or doen om het thuiswerkbeleid toch weer actueel te maken?

Nieuwe regelgeving rond arbo en milieu. Wat staat ons in 2024 te wachten?

Nieuwe regelgeving rond arbo en milieu. Wat staat ons in 2024 te wachten?

Komend jaar wordt op het gebied van arbo en milieu een bont palet aan nieuwe regelgeving voor ondernemingen van kracht. Ook laten eerdere wetswijzigingen hun invloed in 2024 gelden.

Checklist meldprocedure klokkenluiders

Checklist meldprocedure klokkenluiders

Werkgevers met meer dan 50 mensen in dienst moeten de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) sinds 17 december naleven. Het betekent bijna altijd dat de werkgever de bestaande procedure of protocol voor meldingen moet herzien. De or heeft hierop instemmingsrecht.