TNO wil met de nieuwe tools focussen op de positieve effecten van bewegen op de werkplek. De tools voor gezonder werken zijn ontwikkeld in samenwerking met het kenniscentrum Sport en Bewegen, in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
De online tools zijn direct in de praktijk te gebruiken om gezonder werken te stimuleren. Als or bieden ze een mooi haakje om over dit onderwerp in gesprek te gaan met je bestuurder en/of de afdeling hr.
Minder zitten en meer bewegen
Volgens Lidewij Renaud, projectmanager Work Health Technology bij TNO, voelen medewerkers zich vaak bezwaard om even te bewegen en daar tijd aan te besteden. "Maar uit onderzoek blijkt dat je niet minder productief wordt van deze beweegpauzes. Je wordt er wél gezonder door. Door meer te bewegen, blijf je dus even productief én word je gezonder. Dat is voor zowel werkgever als werknemer van belang."
Stappenplan voor werkgevers
Voor werkgevers is er het Bewegen Op Kantoor (BOK) stappenplan. Hiermee ontwikkelt die samen met de medewerker in 5 stappen een passende interventie. Renaud waarschuwt: "Het is geen makkelijke one size fits all oplossing, maar een leidraad die organisaties kan helpen. Erzitten praktische hulpmiddelen bij, zoals een download van een mail aan het management om de urgentie van het probleem aan te geven."
Checklist voor werknemers
De tool voor werknemers is een checklist waarmee zij onder andere hun eigen zittijd en beweeggedrag kunnen berekenen. Op basis daarvan krijgen medewerkers adviezen voor op het werk, tijdens het woon-werkverkeer en voor thuis. "De adviezen zijn vrij algemeen en simpel", zegt Renaud. "Maar het blijkt gewoon nodig: een reminder dat meer bewegen niet zo moeilijk hoeft te zijn. Deze tools zijn dan ook niet het ei van Columbus. Er bestaat niet één gouden oplossing. Maar elke stap is er één."