Is werkgever verantwoordelijk voor koele thuiswerkplek tijdens een...
Op de werkvloer is de werkgever verantwoordelijk voor een koele werkplek. Maar geldt dat ook voor thuiswerken?
Op de werkvloer is de werkgever verantwoordelijk voor een koele werkplek. Maar geldt dat ook voor thuiswerken?
Staat in de Wor dat de or vertrouwelijk met de bedrijfsarts mag praten? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden experts wekelijks een vraag over medezeggenschap.
TNO start in september met een 'expertisecentrum Zwaar Werk' om vakbonden en werkgevers te ondersteunen bij cao-afspraken over vroegpensioen.
De toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers laat bij de gebouwen van veel bedrijven en organisaties nog behoorlijk te wensen over, constateert Steven Jellinghaus. En daar ligt (ook) een rol voor de or.
In de Arbowet zijn regels opgenomen over agressie. De ondernemingsraad heeft op dit gebied rechten en ook de verantwoordelijkheid om actief mee te denken. Wanneer het gaat om agressie op de fysieke werkplek, hou dan als ondernemingsraad de volgende aandachtspunten in de gaten.
Wanneer het om arbeidsomstandigheden gaat, denkt de or vaak niet als eerste aan het onderwerp onderhoud. Toch verdient dit onderwerp ruime aandacht. Goed onderhoud zorgt er namelijk voor dat er veiliger en gezonder met machines en in gebouwen gewerkt kan worden. Maar dan is het wel belangrijk dat er tijdens het onderhoud zelf geen ongelukken gebeuren.
De wet verplicht organisaties een klachtenregeling te hebben voor zaken als persoonlijke arbeidssituatie, seksuele intimidatie en discriminatie. Als or controleer je of deze regeling er is en of deze up-to-date is.
De Arbowet verplicht bedrijven om minimaal één preventiemedewerker in dienst te hebben, die het arbobeleid uitvoert, deskundige bijstand biedt en contact met de or onderhoudt. 4 belangrijke handvatten voor de preventiemedewerker.
Op het ministerie van I&W is de werkcultuur onvoldoende veilig, volgens 95% van de 1100 ambtenaren die de FNV-enquête invulden. Leidinggevenden en directieleden blijken vaak de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag te zijn.
Voor de tweede keer moet de Universiteit Leiden een prominente hoogleraar wegsturen wegens grensoverschrijdend gedrag. Experts bespreken hoe de or kan bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van dit soort misstanden, en welke rol een goede meldprocedure en organisatiecultuur spelen.