Altijd aan

Altijd aan

Het lijkt wel alsof we alsmaar efficiënter om willen gaan met de tijd die we hebben. De verdeling die je maakt tussen tijd besteden aan het werk, hobby’s, sport en het sociale leven moet steeds beter aansluiten en lijkt soms zelfs in elkaar over te lopen.

Mogelijk speelt mee dat we de afgelopen jaren noodgedwongen meer digitaal zijn gaan werken. We merkten ook de voordelen, dat het reistijd scheelde, en niet alleen van en naar het werk. Ook tussen overleggen hoef je niet eens meer de tijd te nemen om je spullen te pakken en te verhuizen naar een andere overlegruimte.

De werk-privébalans

Het digitaal werken maakte ook mogelijk dat je ergens bij aanwezig kon zijn, wat anders niet was gelukt of veel meer inspanning had gevraagd. Denk bijvoorbeeld aan het online bijwonen van een promotie of een vergadering voor het werk op je vrije dag: je kunt er nu laagdrempeliger bij aansluiten. Wellicht maakt dit de scheiding tussen werk en privé minder scherp. En zorgt het er ook voor dat je de neiging hebt niet alleen je werk efficiënter in te delen, maar dit ook door te trekken in andere tijdsbestedingen.

Podcast

Een voorbeeld op dit gebied dat ik de laatste tijd steeds vaker tegenkom is: luisteren naar een podcast. Dat kan altijd en overal, tijdens het reizen, uitvoeren van huishoudelijke taken, ontspanningsmomenten en het sporten. Natuurlijk is niet elke podcast hetzelfde en begrijp ik ook dat je juist door naar een podcast te luisteren, beter kan ontspannen. Ook ik luister wel eens podcasts, leuk omdat je aan het denken wordt gezet, je even je gedachten op iets anders kan focussen, of gewoonweg even kan lachen om een leuk verhaal. Ik weet ook dat er podcasts zijn die juist als doel hebben je meer te laten ontspannen in plaats van alleen te informeren.

Heb ik zin en ruimte om nog meer informatie op te nemen op dit moment?”

Voordat ik start met het luisteren naar een podcast sta ik er wel altijd even bij stil. Wat vraagt de rest van de dag van mij? Heb ik zin om nog meer informatie op te nemen op dit moment? Dan vraag ik mij weleens af of er nog wel voldoende ruimte overblijft. Ruimte om even niet “aan” te hoeven staan, geen informatie of prikkels tot je te hoeven nemen en verwerken. Ruimte om even alleen te zijn en je gedachten de vrije loop te laten gaan. En ruimte om tijdens je wandeling gewoon te genieten van de allerkleinste dingen, zoals het fluiten van de vogels in plaats van de stem van de podcastmaker.

Ruimte

De ruimte die ik hier beschrijf heb ik in ieder geval nodig. Ik heb het nodig af en toe af te kunnen schakelen. Juist dan komen vaak creatieve oplossingen boven, of vind ik de tijd om ergens goed over na te denken. Ga bij jezelf eens na, wat zijn die momenten van ruimte voor jou? En vind je die nog voldoende?

Marloes Steenhuisen

Lees ook:

Shutterstock

Een or heeft continu te maken met uitdagingen. Die gaan verder dan je kennis van de WOR op peil brengen. Hoe word je een sterk team dat met lastige...

Spreekpop

Wat hebben sommige mensen genoten van de kroning van Prins Charles tot koning van Groot Brittannië. En wat hebben anderen gegruwd van de aanblik van...

Or en conflicten: vijf strategieën

Niet alleen op het werk, maar ook in het or-werk komen conflicten voor. De ondernemingsraad bespreekt de plannen van de bestuurder. Er kunnen dan...