Niet harder, maar slimmer werken

Niet harder, maar slimmer werken
Shutterstock

Sociale innovatie helpt je organisatie wendbaar te houden. Natuurlijk is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de ondernemingsraad. Als or kun je jouw organisatie helpen om niet harder, maar slimmer te werken!

In organisaties volgen veranderingen elkaar steeds sneller op. De wereldwijde concurrentie groeit en digitalisering wordt steeds belangrijker. In 2025 doen machines bijna de helft van ons werk. Dat verwacht het World Economic Forum in zijn rapport over de toekomst van werk. Door de coronapandemie gaat dat zelfs een stuk sneller. Organisaties worden gedwongen om meer digitaal te werken en nieuwe techniek te gebruiken. Dat heeft grote invloed op ons werk.

  • Tip! Organisaties zijn aan het reorganiseren, herstructureren en fuseren. Soms kan je het als or moeiteloos volgen. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut maar moeilijk van inziet. Volg de Studiedag OR verandertrajecten op 11 oktober 2022 en je stuurt als or-lid het veranderproces makkelijker in de gewenste richting.

De schoolbanken in

Robots nemen vooral taken over die makkelijk in een standaardproces te zetten zijn. Medewerkers in de administratie, de klantenservice en in de fabriek zien daardoor hun baan verdwijnen. Op andere plekken ontstaan juist banen. Vooral werk dat gekoppeld is aan ICT neemt toe. Denk bijvoorbeeld aan digitaal marketeers, software-ontwikkelaars en data analisten. Omdat het soort banen verandert én medewerkers andere vaardigheden nodig hebben, moeten we massaal de schoolbanken in.

Techniek en de inbreng van mensen

Veel organisaties investeren in technologie om op tijd te vernieuwen. Dat is zinvol, maar niet genoeg om de concurrentie voor te blijven. Het is ook heel belangrijk om medewerkers erbij te betrekken. Als de inbreng van mensen goed wordt vormgegeven, haalt een bedrijf vier keer meer opbrengst uit innovaties. Daarom is het de moeite waard om met sociale innovatie aan de slag te gaan!

De schijf van vijf

Wat doe je om innovaties van de grond te krijgen? Onderzoek van de Amsterdam School of Business van de Universiteit van Amsterdam zet vijf succesfactoren op een rij. In die schijf van vijf staan:

  1. Technologie
  2. Dienend leiderschap
  3. Slimmer werken
  4. Co-creatie
  5. Zelforganisatie

Dienend leiderschap, slimmer werken, co-creatie en zelforganisatie gaan allemaal over sociale innovatie.

Kennis mobiliseren

Je kunt als leider niet meer opleggen hoe je organisatie moet innoveren. Voor een succesvolle verandering moet je de kennis mobiliseren die verspreid is in je organisatie. Dienend leiderschap is een manier om dat te doen. In dienend leiderschap staat niet controle van de medewerker centraal, maar vertrouwen.

Taken delegeren

De or kan hierover in gesprek gaan met de bestuurder, bijvoorbeeld naar aanleiding van artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Wat houdt dat in? Artikel 28 geeft de or de taak om te stimuleren dat bevoegdheden in de onderneming worden overgedragen. Het delegeren van taken zorgt ervoor dat medewerkers zelf betrokken worden bij het regelen van hun werk. Dat versterkt het welzijn van medewerkers en het innovatief vermogen van de organisatie.

Een mooi voorbeeld hiervan is te zien bij Waterschap Aa en Maas. Recentelijk hebben zij een workshop voor de SER gegeven over sociale innovatie. In het waterschap bedenken medewerkers, en niet leidinggevenden hoe klanten het beste geholpen worden. Waarom? Omdat bruikbare vernieuwing van de werkvloer komt. De rol van leidinggevenden is om de voorstellen van medewerkers in te regelen in de organisatie. Daardoor merkt het waterschap dat medewerkers zich thuis voelen in de organisatie en zin hebben om te vernieuwen. Dat maakt het stukken makkelijker om de organisatie te besturen!

Gedragsverandering

Innovatie ontstaat vaak wanneer afdelingen of specialisten met verschillende aandachtsgebieden samenwerken. Een mooi voorbeeld hiervan is innovatie in de zorg. Academy het Dorp heeft in een SER-webinar toegelicht wat nodig is voor zorginnovaties. Nieuwe technologie is alleen nuttig als die aansluit bij de behoeften van de eindgebruiker en de medewerker die hem ondersteunt. Cruciaal is dat medewerkers hun gedrag veranderen om slimmer samen te werken, binnen of tussen afdelingen.

Jouw or heeft een rol in zo’n gedragsverandering. Als de organisatie innoveert, kan dat effect hebben op de manier van werken. Volgens artikel 25, lid 1 van de WOR zijn belangrijke veranderingen in de werkzaamheden en de organisatie adviesplichtig. Het adviesrecht geeft jouw or ruimte om te onderzoeken wat de innovatie vraagt van het gedrag van medewerkers en de samenwerking in de organisatie. Naarmate je or meer zicht heeft op de kansen en knelpunten op dit vlak, groeit de waarde van je advies aan de bestuurder.

Zoek elkaar op als or en bestuurder

Bij het Waterschap Aa en Maas hebben de bestuurder en de or elkaar geholpen om innovatie van de werkvloer van de grond te krijgen. Dat startte met de bestuurder, die de strategische doelen van de organisatie met de or heeft gedeeld. Vervolgens hebben de or en de bestuurder een plan gemaakt hoe zij samen die doelen bereiken.

Lees ook:

In de vergadering over de algemene gang van zaken (artikel 24 WOR) deelt jouw bestuurder met de or welke besluiten hij in voorbereiding heeft. Dat geeft kans om met elkaar te bespreken hoe de organisatie omgaat met alles wat er op haar af komt. Gebruik dat overleg om elkaar op te zoeken.

Niet stelen maar delen

In een recent interview vertelt hoogleraar Innovatie Henk Volberda dat innovatie vroeger achter gesloten deuren plaatsvond. Tegenwoordig vindt het juist plaats in partnerschappen, netwerken en platforms. Samen innoveren (cocreatie) is steeds meer een zaak van delen, en niet stelen. Dat vraagt van medewerkers dat zij de vaardigheden en ruimte hebben om dat goed te doen.

Als or speel je hierop in door te bespreken met je bestuurder wat medewerkers aan nieuwe vaardigheden nodig hebben. Dat gesprek is nauw verbonden met je wettelijke rol. Op basis van het instemmingsrecht (artikel 27 WOR) heb je bijvoorbeeld invloed op het invoeren en aanpassen van opleidingsregelingen. Maar ook als je bestuurder niet zelf een plan indient om medewerkers op te leiden, kun jij het initiatief nemen. Het initiatiefrecht (artikel 23 WOR) geeft je de ruimte een voorstel op papier te zetten en op basis daarvan met de bestuurder het gesprek te voeren.

René van Oorschot is beleidsmedewerker bij de SER. E-mail: r.van.oorschot@ser.nl

Verandertrajecten, zo maak je ze succesvol!

Reorganiseren, herstructureren en fuseren... Soms sta je er als OR-lid volledig achter, en volg je moeiteloos de stappen die de bestuurder zet. Maar er zijn ook veranderingen waar je het nut minder van inziet. Pak daarom als OR nu de regie in het overleg en word aanjager van een echt succesvol verandertraject. Hoe? Dat leer je in een interactieve studiedag van bedrijfskundige Rob Latten op 11 oktober 2022. Bekijk het programma en overtuig jezelf!

Adviesrecht bij het aantrekken van krediet

Adviesrecht bij het aantrekken van krediet

Een beslissing om een belangrijk krediet aan te trekken moet eerst worden voorgelegd aan de ondernemingsraad (adviesrecht artikel 25, lid 1 WOR). Het...

Adviesrecht als controlemiddel: CE-markering geeft geen zekerheid

Adviesrecht als controlemiddel: CE-markering geeft geen zekerheid

Veel bedrijven en or's zien de verplichte CE-markering op een machine als een bewijs van veiligheid. Maar is dat ook echt zo? En: wat kan het...

Adviesaanvraag: openlijk of vertrouwelijk?

Adviesaanvraag: openlijk of vertrouwelijk?

Kan een adviesaanvraag met betrekking tot een reorganisatie, inclusief het advies van de or en het besluit van de directie, openbaar gemaakt worden...

Ondernemingskamer: Sabic mag hoofdkantoor verhuizen

Ondernemingskamer: Sabic mag hoofdkantoor verhuizen

Chemiebedrijf Sabic mag het hoofdkantoor in Sittard verhuizen naar Amsterdam. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam op 7 maart...

Pixabay

CNV en werknemers hekelen rol or bij sociaal plan Accell

Werknemers van fietsfabrikant Accell Group in Heerenveen hebben vrijdag 1 maart het werk boos neergelegd. De ergernis betreft het sociaal plan dat...

Meer te besteden dit jaar

Meer te besteden dit jaar

Van bijna 1 procent minder naar bijna 3 procent meer in de portemonnaie dit jaar. Met dat leuke bericht kwam het Centraal Planbureau CPB in zijn...

De rol van de or bij de Corporate Governance Code

De rol van de or bij de Corporate Governance Code

Volgens de geactualiseerde Corporate Governance Code moet er meer aandacht komen voor 'duurzame langetermijn-waardecreatie'. Welke wijzigingen van de...

Als bestuurders de or negeren

Als bestuurders de or negeren

Bestuurders hielden de ondernemingsraad overal buiten, tijdens een overname en een fusie. Zo kreeg de or geen kans zich een oordeel te vormen, laat...