Bekijk alle artikelen

Beeld: Shutterstock

Hierom wil je als or een ambtelijk secretaris

Heeft jouw or overwogen een ambtelijk secretaris aan te stellen? Een ambtelijk secretaris kan zowel de or als de hele organisatie veel voordelen bieden, vooral als deze ook een adviesrol vervult. Deze rol is belangrijk voor de besluitvorming binnen de organisatie.

Afbeelding is gecreëerd met Dall-E.

Relatietherapie voor bestuurder en or: in 4 stappen hou je het goed

In veel organisaties verloopt de samenwerking tussen de or en het management stroef, wat leidt tot vertraagde besluitvorming en gemiste informatie. Zo doorbreek je de impasse en bouw je een constructieve relatie op.

Beeld: Shutterstock

Reorganisatie: vergeet de 'achterblijvers' niet

Een reorganisatie heeft impact op zowel de gedwongen ontslagen als op de blijvers. Van die laatste groep is motivatie en betrokkenheid cruciaal voor de organisatie. Hoewel dit primair een taak van HR is, kan de or hierover adviseren en meedenken.

MGL

Or dagblad De Limburger wijst fusie af

Uitgever Mediahuis van dagblad De Limburger legt een negatief advies van de ondernemingsraad van de Limburgse krant naast zich neer over een fusie met De Telegraaf en andere regionale kranten. Dat betekent dat De Limburger nu conform de WOR één maand moet wachten alvorens het directiebesluit toch uit te voeren.

Beeld: Shutterstock

Een proactieve or zijn: hoe doe je dat?

Veel ondernemingsraden willen het liefst proactief zijn. Wie proactief is, heeft vaak meer controle, voelt zich zelfverzekerder en krijgt meer invloed. Maar het gaat niet vanzelf.

De ondernemingsraad van WSD. Foto: Bert Jansen

Medezeggenschap zoals het óók kan: het succesverhaal van WSD

"We doen het voor de medewerkers én de organisatie," zegt or-voorzitter Rien Neggers. Trots en tegelijk nuchter praat hij over de medezeggenschap bij WSD, de Brabantse organisatie waar hij al ruim 20 jaar werkt. Wat maakt hun succes tot een voorbeeld voor anderen?

Beeld: Shutterstock

Hoeveel uur mag je besteden aan or-werk?

"Hoeveel uur mag een or-lid wettelijk gezien besteden aan het werk voor de or? En geldt dit voor parttimers naar rato?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Terecht ontslag na 4 jaar lang verzwijgen van fulltime tweede baan

Een werknemer die, terwijl zij ziekgemeld was, stiekem 2 banen tegelijkertijd had, is na een dienstverband van 33 jaar op staande voet ontslagen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De rechter gaat niet mee in haar eis voor een transitievergoeding. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

Vakbond FNV vindt dat de AOW-leeftijd voor zware beroepen moet worden teruggedraaid naar 65 jaar. De bond is geërgerd nu er "na een jaar praten en actievoeren" nog geen nieuwe regeling is voor mensen met zware beroepen om vervroegd te kunnen uittreden.

Foto: Anne van der Woude

Or-lid luxe jachtenbouwer: 'Dit bedrijf is goed voor medewerkers, dat maakt werk or makkelijk'

"Hier is veel zorg en aandacht voor de medewerker." In de rubriek Or-lid aan het woord delen or-leden hun ervaringen en vertellen waar zij tegenaan lopen. Dit keer: Gijs Oostenrijk, salesmanager refit bij luxe jachtenmaker De Vries Scheepsbouw in Makkum.

BOB-model: zichtbare zinvolle invloed door contact met achterban

BOB-model: zichtbare zinvolle invloed door contact met achterban

Het besluitvormingsmodel BOB wordt gebruikt in advies- of instemmingstrajecten. In onze 6-delige serie gaan we dieper in op de veelzijdige toepassingen ervan. In deel 3 bespreken we de rol van BOB in contact met de achterban en hoe je als or zichtbare en zinvolle invloed kunt uitoefenen.

Beeld: Shutterstock

Stappenplan bij een voorgenomen besluit: zo vlieg je een adviesaanvraag aan

In de tekst van de Wet op de Ondernemingsraden (Artikel 25, adviesrecht) staat niet voorgeschreven hoe de or moet omgaan met een voorgenomen besluit. Dit wordt aan de or zelf overgelaten. Dit artikel biedt een stappenplan dat de or helpt bij het behandelen van adviesplichtig voorgenomen besluiten.

Beeld: Shutterstock

Checklist: zo kom je goed voorbereid naar de overlegvergadering

De overlegvergadering is voor de ondernemingsraad dé plek om zaken te doen. Het is daarom belangrijk om de overlegvergadering goed voor te bereiden. Deze checklist kan daarbij helpen.

Beeld: Shutterstock

Interne vertrouwenspersonen zijn ook or-lid, kan dat?

"In onze organisatie hebben we 2 interne vertrouwenspersonen, die daarnaast ook allebei or-lid zijn. Zijn deze rollen wel verenigbaar?" In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoorden onze experts elke week een medezeggenschapsvraag.

Beeld: Shutterstock

Hittestress op het werk: rol van or bij afspraken over gezonde arbeidsomstandigheden

Door klimaatverandering zal het aantal werknemers dat op de werkplek met hitte te maken krijgt flink toenemen. Dit heeft gevolgen voor veiligheid en gezondheid. Het is daarom belangrijk om afspraken te maken over hoe hittestress op de werkplek kan worden aangepakt, waarbij de or een rol speelt.

Beeld: Shutterstock

Ondernemer mag van rechter overeenkomst met or niet zomaar opzeggen

Een ondernemer wil het instemmingsrecht van een or op salariswijzigingen na 10 jaar beëindigen. De or stapt naar de rechter, die oordeelt dat een ondernemingsovereenkomst niet zonder zwaarwegende redenen eenzijdig mag worden opgezegd. Wekelijks behandelen juristen een uitspraak in de rubriek Jurisprudentie.

De winnaar van 2023: de or van Sius. Vlnr: Helga de Wijs, Mirjam Houwers (ambtelijk secretaris), Marion Winkelhorst (voorzitter), Rianne Nijrolder en Janne Terhorst.

Verkiezing OR van het Jaar 2024 van start

Heeft jouw or visie? Denk jouw or op constructieve manier mee met de strategie van je organisatie? Blinken jullie uit in communicatie met bestuurder en achterban én kun je dit op creatieve manier verwoorden? Schrijf je dan nú in voor deze verkiezing van de OR van het Jaar 2024.

Beeld: Shutterstock

Column: 'zorg dat je dezelfde taal spreekt'

Onlangs was ik een paar dagen in Brussel, nog steeds een beetje de Europese hoofdstad, hoewel dat tegenwoordig minder wordt ervaren dan een aantal jaar geleden. Heerlijke stad, waar van alles te zien is, en waar geen gebrek is aan mooie kroegen en goede eettentjes. Eén ding blijft echter merkwaardig: Brussel is tweetalig, met Frans en Vlaams.