Bekijk alle artikelen

MGL

Or dagblad De Limburger wijst fusie af

Uitgever Mediahuis van dagblad De Limburger legt een negatief advies van de ondernemingsraad van de Limburgse krant naast zich neer over een fusie met De Telegraaf en andere regionale kranten. Dat betekent dat De Limburger nu conform de WOR één maand moet wachten alvorens het directiebesluit toch uit te voeren.

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

'AOW-leeftijd voor zware beroepen moet terug naar 65'

Vakbond FNV vindt dat de AOW-leeftijd voor zware beroepen moet worden teruggedraaid naar 65 jaar. De bond is geërgerd nu er "na een jaar praten en actievoeren" nog geen nieuwe regeling is voor mensen met zware beroepen om vervroegd te kunnen uittreden.

De winnaar van 2023: de or van Sius. Vlnr: Helga de Wijs, Mirjam Houwers (ambtelijk secretaris), Marion Winkelhorst (voorzitter), Rianne Nijrolder en Janne Terhorst.

Verkiezing OR van het Jaar 2024 van start

Heeft jouw or visie? Denk jouw or op constructieve manier mee met de strategie van je organisatie? Blinken jullie uit in communicatie met bestuurder en achterban én kun je dit op creatieve manier verwoorden? Schrijf je dan nú in voor deze verkiezing van de OR van het Jaar 2024.

Beeld: Shutterstock

Toxische werksfeer bij de provincie Gelderland: or als laatste reddingsboei

Na het vertrek van commissaris van de Koning John Berends hoopt de or van Gelderland snel terug naar een sociaal veilige werkomgeving in Arnhem. Voorzitter Jos Israel: 'We hebben veel dramatische verhalen gehoord over lompheid, angst, intimiderend gedrag en toxische werksfeer. Nu terug naar normaal.'

Beeld: Shutterstock

Architectenbureaus over hoe zij een ondernemingsraad invoerden, of achterwege lieten

Medezeggenschap wordt in elke bedrijfstak anders ingevuld. In deze onregelmatige serie belichten we steeds een andere sector. Deze keer zijn dat architectenbureaus. Zij gaan soms creatief om met de wettelijke verplichting op medezeggenschap van medewerkers.

Werknemer kan thuiswerk niet afdwingen, or kan wel helpen met thuiswerkregeling

Werknemer kan thuiswerk niet afdwingen, or kan wel helpen met thuiswerkregeling

Werknemers in Nederland krijgen weinig vrijheid om te bepalen wanneer ze thuiswerken, blijkt uit een enquête van vakbond CNV. Maar de behoefte om thuis te werken neemt wel steeds meer toe. Er is nog geen wettelijk recht op thuiswerken en werknemers kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen. Maar de or kan wel een thuiswerkregeling voorstellen.

Beeld: Landal

Roompot wil hoofdkantoor verhuizen van Goes naar Amsterdam, tegen wil van or: 'Niemand wil weg uit Zeeland'

De aangekondigde verhuizing van het hoofdkantoor van recreatiebedrijf Roompot van Goes naar Amsterdam, waar het een fusiebedrijf zal vormen met Landal GreenParks, is bij de medewerkers 'ingeslagen als een bom.' De or's van Roompot en Landal maken zich nu sterk voor een goede verhuisregeling en behoud van kennis en ervaring.

Foto: Marcel van Hoorn

De ratrace van VDL Nedcar: zo beleefde de or de sluiting

Met 4.500 werknemers die hun baan verloren, tekende autobouwer VDL Nedcar in Born voor het grootste massaontslag in de Nederlandse industrie sinds jaren. Het or-bestuur blikt terug op een turbulente periode: bedelen om informatie en 9 keer staken voor een sociaal plan.

Philips wil 400 banen schrappen in Drachten

Philips wil 400 banen schrappen in Drachten

Philips is van plan tot en met 2027 400 banen in Drachten te schrappen. Het gaat om 200 vaste arbeidsplaatsen en 200 flexibele posities. Op dit moment werken zo'n 1700 mensen voor Philips in Drachten.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe wetten en regels per 1 juli 2024: deze zijn belangrijk voor de ondernemingsraad

Op 1 juli 2024 treden enkele wetswijzigingen in werking, waaronder de CO2-registratieplicht. ORnet heeft de belangrijkste wijzigingen die voor ondernemingsraden van belang zijn op een rij gezet.

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

OR Zuyderland akkoord met herverdeling ziekenhuiszorg in Limburg

De or van het Zuyderland Medisch Centrum steunt de verplaatsing van zorg uit het ziekenhuis in Heerlen naar Geleen. Wel stelt de or dat medewerkers nauw betrokken moeten worden bij het uitwerken van de plannen.

Beeld: Shutterstock

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie

Meer dan 50 bedrijven en organisaties hebben de 'Verklaring Gelijke Kansen' ondertekend en steunen daarmee een beweging die streeft naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Breng jouw or nóg meer in beweging: kom naar de Landelijke OR dag!

Breng jouw or nóg meer in beweging: kom naar de Landelijke OR dag!

ORnet Academy organiseert op donderdag 20 juni de jaarlijkse Landelijke OR dag in de Utrechtse Jaarbeurs, met als thema OR in beweging. In 3 workshoprondes brengen onze experts je weer helemaal up to speed. Meld je snel aan!

Beeld: Shutterstock

Universiteiten negeren werkdruk en ongewenst gedrag

Het onderwijzend en wetenschappelijk personeel aan universiteiten ervaart werkdruk en ongewenst gedrag, volgens onderzoek van de Arbeidsinspectie. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Beeld: Shutterstock

Noodkreet or's gehandicaptenzorg: '200 miljoen bezuinigen mokerslag voor kwaliteit'

Ondernemingsraden in de gehandicaptenzorg waarschuwen voor een verschraling van de zorg door de geplande bezuinigingen van bijna € 200 miljoen. De gevolgen zijn desastreus, niet alleen voor de zorg en imago van de sector, maar ook voor de toch al hoge werkdruk van het schaarse personeel.

Beeld: Shutterstock

2023 kende het hoogste aantal stakingen in 50 jaar

In 2023 waren er 52 werkstakingen, het hoogste aantal in ruim 50 jaar. In totaal gingen vorig jaar 142 duizend arbeidsdagen verloren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Beeld: Shutterstock

'Strategisch behoud van talent: werkgevers moeten luisteren naar medewerkers'

In een competitieve arbeidsmarkt is het cruciaal voor werkgevers om zich te richten op het behoud van personeel. Dit kan onder andere door aandacht te besteden aan werksfeer, sociale contacten, financiële beloning en individuele gesprekken met medewerkers.

Illustratie: Arend van Dam

Zorgmedewerkers het vaakst last van agressie op de werkvloer

Zorgprofessionals in heel Nederland legden deze week twee minuten het werk stil om aandacht te vragen voor agressie op de werkvloer. De zorg ziet het vaakst agressie tegen medewerkers, en dat is in tien jaar tijd fors toegenomen. Ook melden zorgmedewerkers incidenten vaker niet dan wel.