'Compensatie van loonkosten dringend noodzakelijk'

'Compensatie van loonkosten dringend noodzakelijk'

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt in een reactie op de Miljoenennota dat de verhoging van het minimumloon met 10 procent de al zo hoge inflatie verder opstuwt. De organisatie waarschuwt voor de gevolgen van hogere kosten voor ondernemers, veroorzaakt door loon, energie, belastingen, huurlasten en grondstoffen.

De hogere lasten voor ondernemers maakt compensatie van loonkosten ‘dringend noodzakelijk’, schrijft VNO-NCW in een brandbrief aan het kabinet.

De ondernemingsorganisatie voorziet volgens voorzitter Ingrid Thijssen meer nadelen van de versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon, zoals hogere jeugdlonen en verlies van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Minimumuurloon

Vrees is er ook voor de invoering van het wettelijk minimumuurloon per 2024, wat volgens Thijssen neerkomt op een totale stijging van loonkosten voor het minimumloon van 30 procent. Werkgevers moeten worden gecompenseerd voor deze loonkostenstijging, stelt de organisatie, om de lasten voor bedrijven beheersbaar te houden en om een loon-prijsspiraal te voorkomen.

Volgens Thijssen staan vooral energie-intensieve bedrijven onder druk. In het buitenland worden volgens haar veel maatregelen genomen om bedrijven te steunen, ‘maar in Nederland gaat de discussie over de Miljoenennota helemaal niet over ondernemers en bedrijven.’

Thijssen maakte in het tv-programma WNL op Zondag de vergelijking met Duitsland, waar de regering zegt er alles aan te zullen doen om de structuur overeind te houden. Ze vindt het niet uit te leggen dat een bakker in Maastricht niet wordt geholpen, de bakker net over de grens in Aken wel hulp krijgt.