Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen 

Waarom ieder or-lid moet kunnen interviewen 

Interviewen? Voor een ondernemingsraad? Je verbazing is begrijpelijk: tot nu toe kwam het onderwerp maar bij weinig or-trainingen ter sprake. Or-leden zijn toch geen journalisten?

Waarom is interviewen voor hen dan belangrijk? En toch… als jij leert interviewen, zal dat je functioneren als or-lid enorm verbeteren.

Kijk eens naar de afbeelding hieronder. Komt hij je bekend voor? Waarschijnlijk wel, want het is een alledaagse scène uit een vergadering. Een manager schetst de stand van zaken binnen de organisatie en doet dat in typische managerstaal: met heel veel abstracte termen als ‘ontwikkelingen’, ‘verbeterpunten’, en ‘processen’.

En de andere aanwezigen? Vragen die de spreker om een toelichting? Roepen ze iets als: ‘Welke ontwikkelingen bedoel je? En welke processen en verbeterpunten?’ Nee, meestal doen ze dat niet. Sterker nog, de meeste toeschouwers hebben al die vage begrippen niet eens geregistreerd. Hun gedachten zijn al lang afgedwaald naar iets leukers.

Door-vragen

Vergelijk dat met de afbeelding hieronder. Daar zien we een verliefd stel. De man rechts heeft de ring al gekocht en knielt in het gras. En zij? Zij komt met de inmiddels bekende tekst:

Inderdaad: dezelfde ontwikkelingen processen en verbeterpunten. Maar wat denk je? Vraagt deze man wél door? Wil hij precies weten wat de vrouw bedoelt? Ik denk het wel. Sterker nog, ik weet het wel zeker. Want deze mijnheer is emotioneel bij de situatie betrokken. Hij brandt van nieuwsgierigheid.

Betrokken zijn

Die brandende nieuwsgierigheid, die is tekenend voor een goede journalist. En nu komt het: diezelfde nieuwsgierigheid is ook de voornaamste kwaliteit van een goed or-lid. Als de bestuurder zijn plan ontvouwt, kun jij niet wegdromen zoals de mensen op plaatje 1. Dan moet je net zo betrokken zijn als de man op plaatje 2.

Oké, ik snap het. Niet iedere overlegvergadering voelt als een huwelijksaanzoek. Niet altijd weet de bestuurder diezelfde snaar te raken als de partner van je dromen. Niet altijd voel je die nieuwsgierigheid branden.

Maar dat is het mooie van interviewen. Als je dat goed hebt geleerd, weet je die nieuwsgierigheid op te wekken, bij jezelf. Want je beseft: achter ieder saai praatje zit een interessant verhaal, een verhaal dat belangrijk is, voor de or en voor de achterban. En dat verhaal kun jij naar boven halen.

Als je maar de juiste vragen stelt.

Wil je weten hoe interviewen jouw functioneren als or lid kan verbeteren? Geef je dan snel op voor een van de trainingen 'Schrijven met effect'. Daar leer je precies welke vragen je op welk moment moet stellen.