Verdienmodellen

Verdienmodellen

Mijn achterachterkleinkinderen zullen ooit aan mijn achterkleinkinderen vragen: 'Wie was dat toch die Sinterklaas?'

Dit jaar vatte de kerstgedachte vroeger dan ooit post. Ongegeneerd verschenen, zelfs nog voor de Sint zijn intocht deed, de eerste kerstversieringen en vooral de reclameboodschappen over wat voor heerlijks je moet eten en drinken om een fijne Kerst te hebben.

Het bijzondere van dit alles is dat het inruilen van de Sint voor de Kerstman niet een kwestie van vraag en aanbod is.

Brainwash

Zestig jaar geleden waren er in Nederland geen kerstbomen die vergeven waren van flikkerende lampjes, engelenhaar en ballen van allerlei materiaal, maten en kleuren; en zeker geen pakjes onder de boom. In die tijd deed de tv zijn intrede in de Nederlandse huiskamers. In tranentrekkende films werden we rijp gemaakt voor een andere manier van kerstvieren; waaraan flink geld te verdienen viel. En zeker toen de kleurenvariant zich aandiende kon het niet uitblijven: wij werden gebrainwashed door het Amerikaans kerstsentiment. Arrensleeën met daarin een kerstman, getrokken door rendieren, met heel veel sneeuw, werd de nieuwe standaard.

Elk nadeel hep …

De gedichtjes van Sinterklaas zijn inmiddels vervangen door liedjes over de Kerstman en de nachtmis door de gewoonte om - soms pas nadat de kinderen met hun nieuwe speelgoed en volgestouwd met lekkers naar bed waren gebonjourd - flink los te gaan op hapjes en rijkelijke ingekochte drankvoorraden.

Om een bekende vaderlandse filosoof te citeren: ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’. Een fijne bijkomstigheid is dat je minder afhankelijk bent van je kinderen en familie. Je hebt geen gezinsverband meer nodig voor een feestje. Je kunt immers ook vrienden, buren en collega’s uitnodigen voor een hapje en een drankje. Alleenstaanden, mensen zonder kinderen of vrienden zullen zich - daartoe uitgenodigd - van harte welkom weten.

Kerstmis, het zal duidelijk zijn, is een verdienmodel geworden! Geen kwestie van vraag en aanbod, maar van aanbod en vraag. Dat geldt voor heel veel zaken. Zo maken de media er een van de ellende op deze aardbol - uiteraard voorzover er een connectie is met onze leefwereld en de PVV ‘verdiende’ zelfs aan de asielzoekers. En niet te vergeten maken de vele scholingsinstituutjes er een van de ondernemingsraden

Beeld: Shutterstock

Dit zijn de 2 belangrijkste woorden voor de ondernemingsraad

Laten we beginnen met een raadseltje: wat zijn de 2 belangrijkste woorden voor iedere ondernemingsraad?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Wat is de rol van de or bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Ons bedrijf gaat een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) houden. Heeft de ondernemingsraad ook een formele rol in dat onderzoek? In de rubriek Vraag & Antwoord beantwoordt elke week een expert een vakinhoudelijke vraag.

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

Rechter: or heeft na opgaan in een gor geen procesbevoegdheid meer

De or van Albert Heijn e-Commerce roept bij de kantonrechter de nietigheid in van een besluit van Albert Heijn. De rechter verklaart deze niet-ontvankelijk omdat er inmiddels een gor is ingesteld. In de rubriek Jurisprudentie bespreken juristen wekelijks een uitspraak.

Beeld: Shutterstock

Percentage vakbondsleden onder werknemers verder gedaald

In 2023 was slechts 15% van de werknemers vakbondslid, wat een verdere afname betekent. Hierdoor neemt de invloed van vakbonden af, hoewel ze nog steeds de belangrijkste partner zijn bij cao-onderhandelingen. Or's kunnen in de toekomst een grotere rol gaan spelen.

Beeld: Shutterstock

Geen kerstpakket, maar collega's willen dat wel? Wat je als or kunt doen

De or deelt geen kerstpakketten uit, maar kan wel benadrukken dat veel werknemers deze traditie waarderen. Het kan zelfs de resultaten van een MTO beïnvloeden en de reputatie als goede werkgever versterken. Hoe zit het eigenlijk met het kerstpakket?

Beeld: Shutterstock

3 manieren om financiële informatie beter te begrijpen

Informatie over de gezondheid van de organisatie zit vaak in veel cijfers van de bestuurder. Hoe interpreteer je die? Om de juiste informatie te halen, is het belangrijk de cijfers goed te begrijpen. Dit kun je leren of je kunt je laten assisteren. Hier zijn 3 manieren om financiële informatie te begrijpen.

Beeld: Shutterstock

De 7 dilemma's van een or: deze fundamentele keuzes moet je maken om te functioneren

Veel nieuwe or's starten met een basiscursus over de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Dat is een goede basis, maar binnen de kaders van de Wor kan een or keuzes maken over de wijze van functioneren. Op deze 7 punten moet een (nieuwe) or fundamentele keuzes maken.

Beeld: Shutterstock

Checklist or-reglement: or, leg je werkwijze vast

Elke ondernemingsraad is verplicht een reglement op te stellen, zoals vastgelegd in Artikel 14 van de Wet op de ondernemingsraden (Wor). Hiermee wordt de werkwijze van de or vastgelegd.